Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szövődmények jelentkezhetnek az őssejtterápiás kezelések során

Vágólapra másolva!
A tudósok vesebetegek kezelése során alkalmazott őssejtkezelés mellett újfajta szövődményeket találtak: a veseszövetben vérerek és csontvelő alakult ki.
Vágólapra másolva!

A Journal of the American Society of Nephrology című folyóiratban egy tanulmány olyan autoimmun vesebeteget mutat be, am saját véréből nyert őssejteket juttattak veséjébe, azonban később vérzés jelentkezett, ezért a szervet el kellett távolítani. Később a páciens fertőzés miatt halt meg. A szövettani elemzés kimutatta, hogy az injekció következtében a vesében vérerek és csontvelő alakult ki.


Az eset elemzésében a Csulalongkorn Egyetem (Bangkok) Patológiai és Sebészeti osztályának munkatársai vettek részt. A thaiföldi munkacsoportot Dr. Duangpen Tirabandzsaszak és Dr. Kavirah Tantivongsze vezette, azonban konzultáltak a Torontói Egyetem munkatársával, Dr. Paul Scott Thornerrel is.


A kutatók megállapították, hogy a beavatkozás azért nem járt sikerrel, mert a kialakult szövet egy-egy részén vérzés és fertőzés következett be. Először daganatra gyanakodtak, azonban az eltávolítás után végzett szövettan vérereket és csontvelő-szövetet talált. Korábban az őssejtkezelést követően nem jelentkezett ilyenfajta komplikáció, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne kellene számolni ennek bekövetkeztével.


Az őssejt-terápia a betegségek újfajta kezelésének tárházát nyithatja meg, azonban a tanulmány rávilágít ennek potenciális veszélyeire. Szerkesztői kommentárjaikban Dr. Nagy András és Dr. Susan Quaggin (Mount Sinai Kórház, Torontó) arra hívják fel a figyelmet, hogy magánkórházakban - ilyen helyen történt a szóban forgó eset is - egyre gyakrabban alkalmaznak őssejt-alapú eljárásokat, alacsony fokú ellenőrzés mellett. Ilyen körülmények között a beavatkozás veszélyes lehet, ráadásul a médiában az eljárásra sem vet jó fényt.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről