Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új veséje nőtt az ötéves kislánynak

Vágólapra másolva!
Az ötéves Angel Burton születése óta ismétlődő, fájdalmas vesefertőzésekben szenvedett, majd mindkét veséje leállt. Az elkerülhetetlen műtét során tett felfedezés megdöbbentette a szakértőket: a kislány hasüregében négy vesét találtak, vagyis két új nőtt ki a régi pár szerv tetején.
Vágólapra másolva!

Az új vesék átvették a régiek szerepét, ez azt jelenti, hogy a brit kislány gyakorlatilag "kigyógyult" a veseelégtelenségből. Most, három évvel később, nyolcéves korában Angel jó egészségnek örvend, családja pedig a mai napig hálás a csodáért, amely megváltoztatta a kislány életét.


Angelnél a kettős vese elnevezésű ritka állapot áll fenn. Ekkor mindkét oldalon két vese található, amelyek egymáshoz kapcsolódnak, a húgyhólyagba vezetó húgyvezeték lehet közös vagy különálló is. Angel esetében a vesék kapcsolódnak egymáshoz, de mindegyik külön húgyvezetékkel csatlakozik a hólyaghoz. Ez azt jelenti, hogy a kislánynak négy veséje és négy húgyvezetéke van.


Az orvosok úgy vélik, a korábbi ultrahangvizsgálatok során azért nem derült fény a különös állapotra, mivel a vesék egymás tetején helyezkednek el. A kislány édesanyja, a 32 éves, Louth-ban élő Claire Burton 2001-ben adott életet lányának, azonban a baba egészsége hónapok múlva romolni kezdett. Számos vizsgálat elvégzése után állították fel a kétoldali reflux (visszacsorgás) diagnózisát, amely azt jelentette, hogy a húgyvezetékben található billentyűk működési zavara miatt a vizelet a vesébe visszajutva fertőzésekhez vezet.


A rendszeres kontrollvizsgálatok során kiderült, hogy Angel veséi súlyosan hegesedtek és műtétre van szüksége, amelyet 2007 októberében végeztek el a Sheffield Children's Hospitalben. A műtét során mesterséges billentyűket szerettek volna képezni a húgyvezetékben, ekkor azonban felfedezték a plusz veséket.


"Egy és negyed óra elteltével kijött az orvos" - emlékszik vissza a háromgyermekes Claire. "Azt mondta: valami nagyon, nagyon furcsa dolgot találtunk annak ellenére, hogy Angelnél az elmúlt évben rengeteg ultrahangvizsgálatot végeztek. Azután elmagyarázta, hogy endoszkópot vezettek be a kislány húgyhólyagjába, hogy létrehozzák a mesterséges billentyűt, azonban a normális kettő helyett négy húgyvezeték-nyílást találtak és amikor felvezették a kamerát, két teljesen egészséges vesébe jutottak, amelyek a másikak tetején helyezkedtek el."


"A két plusz vese teljesen független a másik kettőtől" - folytatta Claire. "Azon csodálkoztak, miért nem látták ezt soha az ultrahangon, amikor öt éve rendszeresen vizsgálták. Ez egy valódi csoda, nagyon boldogok vagyunk, hogy Angel visszatérhet boldog, egészséges régi önmagához."


A kislány műtétjét végző Prasad Godbole gyermekurológus a Daily Mailnek elmondta: "Nagyon meglepődtem, hogy Angelnek kettős veséje van, mivel a korábbi vizsgálatok egyike sem mutatta ezt ki. Néha előfordul ilyen, mégis meglepődtem, mert semmilyen jel nem utalt rá. A kislány veséi rendben működnek."


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről