Bélbetegség ellen is hatékonynak bizonyult a hipnoterápia

Vágólapra másolva!
A hipnoterápia nagyon hatékony az irritábilis bélbetegség tüneteinek csökkentésében, olyannyira, hogy egyes esetekben a tünetek teljesen megszűntek - derült ki a Frontline Gastroenterology folyóirat egyik új cikkéből.
Vágólapra másolva!

Egyes ételek kerülésével enyhíthetők a betegség tünetei, azonban ez általában csak egy ideig hatásos. Ennek oka az, hogy az étrendi változtatások nem a betegség gyökerét, azaz a túlérzékeny beleket kezelik. Ennek leghatékonyabb módja lehet a hipnoterápia.


Roland Valori professzor 100 irritábilis bélbetegségben (IBS) szenvedő betege hipnoterápiás kezelése során megállapította, hogy tízből kilenc esetben a tünetek jelentősen csökkentek, míg tízből négy esetben teljesen el is tűntek.


A betegek számára a probiotikumok is alternatívát kínálnak, azonban a páciensek a jelenlegi szabályozás mellett nem tudhatják, mely termékek a legjobbak számukra. Ahhoz, hogy egy készítményt probiotikumnak minősítsenek, tartalmaznia kell a feltüntetett élő baktériumtörzset, melynek a szavatossági idő lejártáig meg kell maradnia, továbbá hatásukat klinikai vizsgálatokkal kell igazolni.


Az IBS diagnózisát rendszerint akkor állítják fel, amikor semmilyen más okát nem találják a tüneteknek, magyarázta Quigley professzor, az írországi Cork Egyetem kutatója. Éppen ezért "kiemelkedően fontos" lenne felismerni, hogy az IBS egy önálló tünetegyüttes. A professzor azt is kiemeli, hogy bár a szorongás és a depresszió rontja az IBS tüneteit, nem minden páciens lesz szorongó vagy depressziós. Az agy és a bél kölcsönhatása nagyban befolyásolja a tünetek súlyosságát és hatásait.