Presser Gábor megállapodott Kanye Westtel

Presser Gábor ad interjút Jankovics Marcinak 2016 április 20-án Presser Gábor Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes. A Locomotiv GT együttes tagja, a Vígszínház zenei vezetője, a magyar könnyűzene kiemel
Presser Gábor magyar előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes 2016 április 20.
Vágólapra másolva!
Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználásáért.
Vágólapra másolva!

"Nagyon örülök, hogy vége van" – mondta Presser Gábor az MTI-nek a megállapodásról, amelyet nem sokkal korábban vett kézbe. Azt viszont nem mondhatta el, mi áll a megállapodásban, mivel annak tartalmáról sem az érintettek, sem ügyvédjeik nem nyilatkozhatnak.

A Page Six azt írja, hogy a zenészek hétfőn jutottak egyezségre, mindössze két nappal azelőtt, hogy Kanye Westnek meg kellett volna jelennie a bíróságon. Jogi szakértők szerint az időzítés azt mutatja, hogy

West inkább megegyezett peren kívül, hogy ne kelljen eskü alatt vallania.

A portálnak egy, az ügyhöz közel álló forrás azt mondta, hogy végül békésen sikerült rendezni a vitát. A felek ügyvédei viszont nem kommentálták a megegyezést.

Évekig vitatkoztak 85 másodpercen

Presser Gábor és Adamis Anna ügyvédje tavaly májusban adta be keresetét a New York-i szövetségi bíróságon. 2,5 millió dollárra (körülbelül 717 millió forintra) perelték Kanye Westet, amiért szerintük engedély nélkül használta fel a Gyöngyhajú lány-t New Slaves című dalában, amely a 2013-ban megjelent Yeezus című albumán szerepel.

Kanye West Forrás: AFP/2015 Getty Images/Kevork Djansezian

Kanye West a New Slaves utolsó másfél percében használta fel hangmintaként a Presser Gábor zenéjére és Adamis Anna szövegére 1969-ben született Omega-számot.

Még Kóbor János énekének egy részlete is hallható a Gyöngyhajú lány-ból, amely eredetileg az Omega 10 000 lépés című albumán jelent meg.

A legutóbbi hír az ügyről az volt, hogy West ügyvédje azt akarta, hogy a New York-i bíróság helyett Kaliforniában tárgyalják az ügyet. Presser Gábor viszont kérte a bíróságot, hogy a tárgyalás helyszíne továbbra is New York maradjon.

Kanye West azt állította, hogy a szerzők engedélyt adtak neki a szám felhasználására. Presser Gábor és Adamis Anna ügyvédei viszont arra hivatkozva perelték be Westet, hogy 2013-ban mindössze 48 órát adtak a magyar szerzőpárosnak megadni az engedélyt a dal felhasználására. Később egy csaknem 10 ezer dolláros előleget küldtek, Presser Gábor és Adamis Anna azonban ehhez nem nyúltak hozzá, nem jött létre szerződés.

Kanye West Yeezus című albuma már platinalemez lett, mire benyújtották a keresetet. Több mint 500 ezer példányban fogyott, Presser szerint a New Slaves sikerének is köszönhetően. A sztárnak az albumot bemutató turnéjából befolyt bevétele elérte a 35 millió dollárt.

Ehhez képest

Presser saját állítása szerint mindössze 700 dollárnak megfelelő összeget keresett a dal jogdíjaiból.

A per előtt nem sikerült megyezni

A Page Six beszámolója szerint West már napok óta használta egy promóciós kampány keretében a hangmintát, amikor a magyar szerzők értesültek róla. Ekkor lépett velük kapcsolatba a sztár ügyvédje, hogy megállapodást szeretnének, "amilyen hamar csak lehet".

Presser azonban nem engedett a 48 órás nyomásnak, hanem azzal a kitétellel adott engedélyt a felhasználásra, hogy majd később megegyeznek ennek feltételeiről. Ez 2013 márciusában történt, utána pedig már nem tudtak egyezségre jutni, és Presser nem is írta alá az utólag, 2014-ben megküldött szerződést, és nem használta fel a felajánlott pénzt sem. Inkább bírósághoz fordultak.

Decemberben West még megpróbálta elérni, hogy szüntessék meg az eljárást, vagy helyezzék át a per helyszínét, de kérését elutasították. A tárgyalást május 15-ére tűzték ki, de a rappernek a héten már tanúvallomást kellett volna tennie.