Halott frontemberrel turnézna egy metálzenekar

Ronnie James Dio
(FILES) Frontman Ronnie James Dio of British heavy metal group 'Heaven and Hell' performss on stage during a concert in Oslo, on June 04, 2009. Heavy metal purist Ronnie James Dio, a powerful voice of the groups Black Sabbath, Rainbow and Dio, died on May 16, 2010, his wife announced on his website. He was 67. AFP PHOTO / NORWAY OUT / AFP PHOTO / SCANPIX NORWAY / Bendiksby, Terje
Vágólapra másolva!
Az amerikai Ronnie James Dio, a Black Sabbath, a Rainbow és a Dio korábbi énekese 2010-ben halt meg, idén a tervek szerint mégis több koncerten láthatja majd a közönség. A Dio Disciples zenekar turnéján hologramként jelenne meg a legendás heavy metal énekes.
Vágólapra másolva!

A Gurdian beszámolója szerint ez lesz az első alkalom a rockzene történetében, hogy halott zenésszel turnézik egy zenekar. Ronnie James Dio viszont nem először fog ilyen formában feltűnni a színpadon. Először a németországi Wacken Open Air fesztiválon idézte meg így egy szám erejéig a halott énekest a Dio Disciples, amelyben Ronnie James Dio korábbi zenésztársai játszanak.

Dio hologramját az Eyellusion nevű cég készítette több mint egy évig, az énekes özvegyének, Wendy Diónak a beleegyezésével. A mostani turnéra a cég új hologramot készít, amivel világ körüli turnéra szeretne menni a zenekar.

– mondta Jeff Pezzuti az Eyellusiontől.

Ronnie James Dión kívül élő énekesek is fellépnének majd a koncerteken, például Tim "Ripper" Owens, aki korábban a Judas Priestben énekelt.

Craig Goldey, a Dio Disciples gitárosa a Wacken Open Air fesztiválon tartott koncertjükről azt mondta, hogy szürreális élmény volt a halott énekest újra a színpadon látni. "Láttam énekelni és mozogni, de nem tudtam megérinteni" – mondta a Rolling Stone magazinnak. Wendy Dio pedig arról beszélt, hogy

sírt, amikor először meglátta az elkészült hologramot.

Hologramos turnét egyébként nem a Dio Disciples tervezett először: 2015-ben például Whitney Houstonnal is akartak ilyet, de hagyatékának kezelői később visszamondták a show-t. A Guardian szerint tavaly áprilisban Judy Garland hologramjával is bejelentettek egy turnét 2017-re, de időpontokat még nem tettek közzé.

Ronnie James Dio a Heaven and Hell nevű zenekarával koncertezik 2009-ben, Oslóban Forrás: AFP/Bendiksby, Terje

Régóta kísérleteznek hologramokkal

Kérdés, hogy a Dio Disciples össze tudja-e hozni a turnét, ami érdekes etikai dilemmákat vet fel.
A zenekar egyébként csak a rockzenében és a turnézásban (lehet) az első. 2014-ben a Billboard díjátadóján Michael Jackson jelent meg hologramként,

az úttörőnek azonban Tupac 2012-es feltűnését tartják a Coachella fesztiválon,

akinek hologramja Snoop Dogg és Dr. Drake társaságában jelent meg a színpadon.

A Billboard beszámolója szerint akkor a tömeg még nem tudott mit kezdeni a jelenséggel: sokkal többen voltak megzavarodva, mint ahányan örültek a hologramnak. Ahhoz viszont kellő izgalmat váltott ki az ötlet, hogy azóta is napirenden legyen a halott zenészek színpadi, hologramos megidézése.

Öt évvel Tupac coachellás megjelenése előtt, tehát 2007-ben Elvis Presley is énekelt duettet hologramként Celine Dionnal az American Idolban. Az Elvis-hologram azonban sokkal kevésbé volt élethű, és csak egy helyben állt a színpadon, ráadásul itt nem is hagyományos koncertről volt szó, mint Tupac vagy Ronnie James Dio esetében.

A Dio Disciples dolgát az is megnehezíti, hogy több hangszerrel és több zenész színpadi mozgásával kell összehangolni Dio hologramját, aki nemcsak énekel, hanem még a közönséget is hergeli, és megköszöni a tapsot, mint egy igazi, élő frontember.

Szavazzon!

Ön mit gondol a halott zenészek hologramos megidézéséről?