Megvan a Libri 10 legjobb könyve, indul a szavazás

Vágólapra másolva!
Megvan a Libri irodalmi díjak 2017-es tízes listája. 132 könyvből válogatta ki a 10 legjobbat 88 közéleti személyiség. Márciustól szavazhat a zsűri és a közönség is.
Vágólapra másolva!

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által 2016-ban alapított díjjal az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit ismerik el. Ennek értelmében idén a 2016-ban megjelent könyvek közül választhat majd a zsűri és külön a közönség.

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2017-ben összesen

35 kiadó 46 tényirodalmi és 86 szépirodalmi könyve felelt meg.

Erre a 132 címből álló listára szavazott a Libri által felkért, közéleti személyiségekből álló szakmai bizottság. A bizottság tagjai között volt többek között Al Ghaou Hesna, Barabás Éva, Bombera Kriszta, Csákányi Eszter, Danks Emese, Duboczky Gergely, Enyedi Ildikó, Fáy Miklós, Gaborják Ádám, Hajdu Szabolcs, Herczku Ágnes, Horváth Gergely, Hományi Péter, Király Júlia, Mészáros Sándor, Ruff Orsolya, Schilling Árpád, Zacher Gábor és Veiszer Alinda is.

A 132-es merítésből 2017 februárjában szavaztak a bizottság tagjai 5-5 olyan könyvre, melynek jó szívvel adnák át idén a Libri irodalmi díját. Az így létrejött tízes listából pedig a tavasz folyamán az öttagú zsűri és a közönség választja ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják az elismeréseket,

a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki a két díjazottat:

1. JÁSZBERÉNYI SÁNDOR A lélek legszebb éjszakája
2. KEPES ANDRÁS Világkép
3. KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ Báró Wenckheim hazatér
4. NÁDAS PÉTER Az élet sója
5. NÉMETH GÁBOR Egy mormota nyara
6. TÉREY JÁNOS Őszi hadjárat
7. SZABÓ T. ANNA Törésteszt
8. VARRÓ DÁNIEL Mi lett hova?
9. ZÁVADA PÁL Egy piaci nap
10. ZOLTÁN GÁBOR Orgia

A zsűri tagjai: Bálint András, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Beck Zoltán, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház tagja, Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese és Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A közönség március elejétől szavazhat a Libri oldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, ami a Libri irodalmi díj 10 döntős könyvéből áll össze. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója május közepén lesz.