Adele lenyomta Beyoncét a Grammy-díjátadón

Adele GALÉRIA, The 59th GRAMMY Awards - Show GettyImageRank2 Arts Culture and Entertainment Celebrities MUSIC Awards Ceremony
LOS ANGELES, CA - FEBRUARY 12: Recording artist Adele, winner of Album of the Year for '25,' speaks onstage during The 59th GRAMMY Awards at STAPLES Center on February 12, 2017 in Los Angeles, California. Kevork Djansezian/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A 2017-es Grammy-gála előtt a legfontosabb kérdés az volt, hogy a díjakról szavazók is annyira imádni fogják-e Beyoncé Lemonade című albumát, mint a kritikusok, vagy a fontos kategóriákban Adele elnyeri előle a díjakat. Végül ez utóbbi történt, Adele viszont a nagy öröm mellett idén sem úszta meg látványos baki nélkül a gálát. A show-ból a Twenty One Pilots alsónadrágos akciója és a királynőként tündöklő vesztes, Beyoncé is emlékezetes marad.
Vágólapra másolva!

Az 59. Grammy-gálával kapcsolatban mindenki azt találgatta, hogy Beyoncé zeneileg kifejezetten kísérletező és komoly témákat feszegető új albumát vagy Adele hagyományosabb, óriási eladási számokat generáló lemezét fogja-e értékelni az amerikai Hangfelvétel-művészetek és -tudományok Nemzeti Akadémiája. Beyoncé összesen 9, míg Adele "csak" 5 jelölést kapott, viszont a verseny azért volt különösen izgalmas, mert mindkettőjüket jelölték a legfontosabb kategóriákban (az év albuma, dala és felvétele).

A show házigazdája az a James Corden volt, akinek kocsijában a Carpool Karaoke című műsor kedvéért sokan megfordultak már. Corden meg is idézte a műsort, amikor egy papírból kivágott autóban ment le a nézőtérre a sztárok közé, és többeket be is invitált a kocsijába. Ha pedig már ott voltak, el is énekelték a Sweet Caroline című slágert Neil Diamondtól.
Cordennek egyébként csak néhány perce volt megcsillogtatni műsorvezetői képességeit a szűkös időkeret miatt. Igaz, hogy a tévében is közvetített show-n a több mint nyolcvan kategóriából csak tíz díjat adtak át, de rengeteg élő fellépést és reklámidőt kellett bezsúfolni a kicsit több mint 3 és fél órás műsorba.

Adele Beyoncénak is megköszönte

A vasárnapi díjátadót Adele nyitotta meg a Los Angeles-i Staples Centerben Hello című slágerével, amellyel később meg is nyerte az év daláért és az év felvételéért járó Grammyt. A számot tartalmazó 25, amely Adele harmadik lemeze, az év albumának járó díjat is megkapta, ezzel a brit énekes-dalszerző tarolt a díjátadón.

Ez nem meglepő, mert Adele-t mindig is imádta az akadémia: összesen 15 Grammyt nyert már, és idén

az öt jelöléséből ötöt díjra váltott

(az év vokális popalbuma és a legjobb szóló popelőadás is az övé lett). Eddig csak háromszor fordult elő, hogy nem nyerte meg azt a kategóriát, amelyben jelölték, még 2009-ben és 2010-ben.

Adele itt már az ötödik Grammyjét nyerte két darabban. A képre kattintva galéria nyílik Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevork Djansezian

A 25 című album egyébként még 2015-ben jelent meg, de a jelölési időszakon kívül, így 2016 helyett csak most versenyezhetett – valószínűleg Beyoncé legnagyobb bánatára, aki ügyesen rejtette el csalódottságát.

Az egyre érzelmesebb köszönőbeszédeket mondó Adele riválisát is magasztalta: az utoljára átvett, legjobb albumnak járó Grammyt Beyoncénak ajánlotta, akit a kedvenc művészének és a példaképének nevezett.

Beyoncé végül csak a legjobb urban contemporary albumnak járó díjat nyerte meg a Lemonade-dal

(ez a kategória gyakorlatilag a modernebb R&B-t játszó előadók díjazására jött létre), illetve övé lett a legjobb videoklip is.

Beyoncé legalább a színpadi produkciójának örülhetett Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevork Djansezian

Ennyire modern még nem volt a Grammy

A legjobb új előadó kategóriájában sem volt meglepetés: a díjat Chance The Rapper, azaz Chancellor Johnathan Bennett nyerte meg. A 23 éves rappernek önálló stúdióalbuma még nem jelent meg, Coloring Book című harmadik mixtape-je viszont három Grammy-jelölést is kapott, és ebből kettőt (az év rapalbuma és rapelőadása) meg is nyert. Egy fontos szabályváltozásnak köszönhetően volt erre lehetőség: tavaly már a hagyományos kereskedelmi forgalomban nem kapható, hanem csak online streamelhető anyagokkal is jelölhetővé váltak a zenészek – az ezt előkészítő petíciót maga Chance The Rapper is aláírta. A Coloring Book már azzal is történelmet írt, hogy Grammy-jelölést kapott, Chance The Rapper három díjával pedig újra úttörő lett: elsőként tudott nyerni hagyományos formátumban megjelenő lemez nélkül.

Chance the Rapper a legjobb új előadónak járó díjjal Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevork Djansezian

Sokan hiányolták David Bowie búcsúalbumának, a Blackstar-nak a jelölését az év albuma kategóriában. A legjobb alternatív album kategóriájában viszont nyert a lemez, és a címadó dal, a Blackstar megkapta a legjobb rockdalnak és a legjobb rockelőadásnak járó díjat is.

David Bowie összesen négy posztumusz Grammyt kapott.

Alsónadrágok és a nagy hasú Beyoncé

A fontos kategóriákban ugyan nem nyertek, de a Twenty One Pilots is letette a névjegyét a show-n: amikor a Stressed Out című dalukért megkapták a legjobb popduónak járó díjat, Tyler Joseph és Josh Dun sietve levette a nadrágját, mielőtt átvették volna a szobrocskát. A köszönőbeszédben Tyler Joseph megmagyarázta, hogy miért tartották ezt fontosnak. Kiderült, hogy még főiskolás korukban néhány barátjukkal közösen nézték a díjátadót, és mindenki alsónadrágban volt. Mikor ezt észrevették, megbeszélték, ha egyszer megnyerik a Grammyt, alsónadrágban veszik át. A sztori után Tyler Joseph még hozzátette, hogy az ő példájuk is mutatja, hogy bárki megnyerheti a díjat: "te lehetsz a következő" – mondta.

A műsorvezető, James Corden gyorsan reagált a szituációra, és ő is alsónadrágban állt a színpadra, hogy felkonferálja a következő fellépőt, Ed Sheerant. A brit énekes-dalszerző a Shape of You-t adta elő márciusban megjelenő új albumáról. Nem ő volt az egyetlen, aki új dallal állt a színpadra: Katy Perry Chained to the Rhythm című számával érkezett.

A terhessége bejelentése óta most először fellépő Beyoncé azonban ebben a tekintetben minden kolléganője elől ellopta a show-t. A rajongói által csak Queen Bey-ként emlegetett énekesnő tetőtől talpig aranyba öltözve adta elő a Love Drought és a Sandcastles című dalait a Lemonade albumról. Az egész produkció központi témája az anyaság volt, és Beyoncét saját édesanyja, Tina Knowles konferálta fel.

James Hetfield és Lady Gaga nem csak a show miatt énekeltek közös mikrofonba Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevork Djansezian

A szokatlan párosítás miatt Lady Gaga és a Metallica közös fellépését is nagy várakozás előzte meg. A Moth Into Flame-et adták elő a Metallica Hardwired ... to Self Destruct című albumáról, egy hangosítási hiba viszont majdnem elrontotta az egész produkciót: James Hetfield mikrofonja nem szólt, így kénytelen volt Lady Gagáéba énekelni ő is.

Adele idén is megjárta

Adele kétszer is színpadra állt a díjátadón előadóként: a nyitódal után ő emlékezett meg George Michaelről a Fastlove feldolgozásával. James Corden azzal vezette fel a produkciót, hogy George Michael biztos büszke lenne arra, hogy Adele énekli el a dalát. Az énekesnőnek viszont

kétszer kellett elkezdenie a dalt,

mert elsőre hamis volt. Emiatt véletlenül káromkodott, majd többször is elnézést kért a rontásért és a káromkodásért is, és hozzátette, hogy ezt nem csinálhatja most rosszul. Ezzel arra utalt, hogy nagyon kísérti a balszerencse a Grammy színpadán: tavaly az All I Ask című dala közben fellépő hangosítási gondok miatt kellett magyarázkodnia.

Adele-t végül állva ünnepelte a közönség, amit az énekesnő könnyek között vett tudomásul – kérdés, hogy George Michael vagy az elrontott dal miatt.

Bruno Mars Prince-ként Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevork Djansezian

A tavaly meghalt zenészek közül Prince-t is megidézték egy külön produkcióval: először a The Time játszotta el a Jungle Love és The Bird című számaikat, amelyeknek társírója és producere a popikon volt. Prince saját dalai közül pedig a Let's Go Crazy-t adta elő a lilába öltözött Bruno Mars egy látványos gitárszólóval a szám végén.

A legfontosabb kategóriák nyertesei:

Az év albuma:

Adele – 25
Beyoncé – Lemonade
Justin Bieber – Purpose
Drake – Views
Sturgill Simpson - A Sailor's Guide To Earth

Az év felvétele:

Adele – Hello
Beyoncé – Formation
Lukas Graham – 7 Years
Rihanna feat. Drake – Work
Twenty One Pilots – Stressed Out

Az év dala:

Beyoncé – Formation
Adele – Hello
Mike Posner - I Took A Pill In Ibiza
Justin Bieber – Love Yourself
Lukas Graham – 7 Years

Az év új előadja:

Kelsea Ballerini
The Chainsmokers
Chance The Rapper
Maren Morris
Anderson .Paak

A legjob rockalbum:

Blink-182 - California
Cage the Elephant - Tell Me I'm Pretty
Gojira - Magma
Panic! At The Disco - Death of a Bachelor
Weezer - Weezer

A legjobb urban contemporary album:

Beyoncé - Lemonade
Gallant - Ology
King - We Are King
Anderson .Paak - Malibu
Rihanna - Anti

A legjobb rapalbum:

Chance The Rapper - Coloring Book
De La Soul - And the Anonymous Nobody
DJ Khaled - Major Key
Drake - Views
ScHoolboy Q - Blank Face LP
Kanye West - The Life of Pablo

A legjobb dance/elektronikus album:

Flume - Skin
Jean-Michel Jarre: Electronica 1 - The Time Machine
Tycho - Epoch
Underworld - Barbara Barbara, We Face A Shining Future
Louie Vega - Louie Vega Starring...XXVIII

A teljes listát ide kattintva találja.