70 éves Knisch Gábor zeneszerző

Knisch Gábor
Vágólapra másolva!
Ő írta a Véget ért egy fejezet című Juventus-dalt, és neki köszönhető, hogy Máté Péter Elmegyek-je bejárta a fél világot. Knisch Gábor 70 éves.
Vágólapra másolva!

1947. február 10-én született Knisch Gábor zeneszerző. 1965-ben, a legendás logopédus, Montágh Imre beszélte rá a zenetanulásra, sőt

még gitártanárt is szerzett neki,

így indult a hatvanas évek végén zenészi, dalszerzői pályája.

Talán a legnagyobb sláger, ami Knisch Gábor nevéhez fűződik, a Véget ért egy fejezet című dal, aminek hangfelvétele 1969-ben készült a Magyar Rádió 8-as studiójában. Knisch Garai Imre dalszövegére komponálta a zenét, amely a Juventus együttes slágereként sokakhoz eljutott a hatvanas évek végén.

De ő írta a zenéjét és szövegét a Csak fújt közben a szél című dalnak is. Ez Delhusa Gjon előadásában vált a 70-es évek egyik slágerévé. A könnyűzene mellett a komolyzenében is alkotott Knisch Gábor: Mennyei üzenet című belcanto áriájából Gregor József és Miklósa Erika készített hangfelvételt.

Knisch Gábor 1971-ben és 2016-ban

Knisch Gábor egyébként nem csak zenét és dalszöveget írt. 1977-től az Editio Musica Budapest

popmenedzsereként magyar zenéket adott el a nemzetközi popzenei piacokon.

Így vett fel magyar dalokat lemezére többek között Leo Sayer, a Manhattan Transfer, Judy Winter, Dalida és Sylvie Vartan. Emellett munkájának eredményeként magyar együttesek jutottak ki a nyugati piacra, léptek fel nemzetközi zenei fesztiválokon. Segítette például a Neoton Familia, a Fonográf, a Bojtorján, Viki és a Flört és a Bop-Art Orchestra munkáját.

Egyik legnagyobb menedzseri sikere, hogy Máté Péter és S. Nagy István Elmegyek című dala Nicolas címmel

bejárta a világot Sylvie Vartan lemezén és koncertjein.

Az Egyszer eltűnünk majd című dal zenéjét és a szöveget adó verset is Knisch Gábor írta, aki nemrég saját hangfelvételt is készített a Juventus előadásában megismert slágerből.