15 évesen szakadt rá a hírnév, végül az Alzheimer szövődményei ölték meg

Bobby Vee
Just For Fun (1963) Pers: Bobby Vee Dir: Gordon Flemyng Ref: JUS023AD Photo Credit: [ Amicus / The Kobal Collection ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement
Vágólapra másolva!
Bobby Vee még csak 15 éves volt, mikor váratlanul meghívták - az akkor két hete létező - együttesét egy fellépésre, ami után egyenes út vezetett a slágerlisták éléig, és a sikerekig. Bobby Vee szép karriert tudhatott magáénak. Épphogy megérte gyerekkori jó barátja, Bob Dylan Nobel-díját is, de az Alzhezimer miatt valószínűleg már nem igazán tudta felfogni. 
Vágólapra másolva!

Bobby Vee-nél még 2011-ben diagnosztizálták a betegséget, azóta nem is lépett fel. Igaz, ennek ellenére 2014-ben kiadta The Adobe Sessions címmel utolsó albumát - írja a Billboard.
A zenész halálát fia, Jeff Velline jelentette be. Úgy fogalmazott,

Röviden úgy emlékezett vissza apjára, mint aki

örömet okozott mindenfelé a világban, mert ez volt a dolga.

Bobby Vee 1963-ban Forrás: Origo

Mélyvíz

Bobby Vee Robert Velline-ként, 1943-ban született Fargóban. Még csak 15 éves volt, amikor - még csak kéthetes - zenekarával elhívták egy beugró fellépésre. Velline ennek a meghívásnak köszönheti pályafutását, ami önmagában nagyon jól hangzik. Mégis egy

súlyos tragédia árnyékolja be ezt a pályakezdést.

Ugyanis Velline együttesét egy 1959. február 3-i repülőgép-szerencsétlenség miatt hívták beugrónak. Ez volt az a baleset, ami miatt a dátumot úgy is emlegetik, mint "a nap, amikor meghalt a zene". Buddy Holly Ritchie Valens és J. P. Richardson (The Big Booper) ültek azon a gépen. Ők készültek Minnesotában fellépni, de a baleset miatt már nem léphettek fel. A szervezők környéki zenekarokat hívtak meg a show-ra, mert nem akarták törölni a beharangozott koncerteket. És ilyen helyi banda volt Robert Velline-é is.

Barátság

Velline együttesében egy rövid ideig játszott egy Robert Zimmerman nevű srác is, akivel életre szóló barátságot kötött. Zimmerman később Bob Dylanre változtatta a nevét, és így vált világhírű zenésszé, és néhány napja irodalmi Nobel-díjassá. Egyébként Dylan vette rá Velline-t, hogy változtasson nevet, aki így Bobby Vee lett.

A kezdő fellépés után nem sokkal fel is vették egyik számukat, a Suzie Baby-t, ami nagy sláger lett a környéken, és lemezszerződéshez juttatta a fiatalokat. Vee egy későbbi interjújában úgy emlékezett vissza első fellépésére, mint

egy csodálatos pályafutás kezdetére.

Vee egyébként 1959 és 1970 között 38 dallal szerepelt a Billboard Top 100-as listáján. 1961-ben első helyre került a Take Care Good of My Baby-vel. Legnagyobb slágerei a Run to Him, a Rubber Ball, a The Night Has A Thousand Eyes, a Devil or Angel, a Come Back When You Grow Up, a Please Don't Ask About Barbara és a Punish Her voltak.