Beyoncé a vasárnapi díjesővel megelőzte Madonnát

2016 MTV Video Music Awards, Beyonce, Beyoncé
Beyonce accepts the Best Female Video Award on stage during the 2016 MTV Video Music Awards August 28, 2016 at Madison Square Garden in New York. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Vágólapra másolva!
Beyoncé az idei MTV Video Music Awards abszolút győztese. Az énekesnőt tizenegy kategóriában jelölték és végül nyolcban őt választották a legjobbnak, ezzel összesen 24 VMA-díja van már. Az eddigi csúcstartó Madonna volt 20-szal. A vasárnapi díjkiosztó érdekessége még a 28 éves Rihanna életműdíja. 
Vágólapra másolva!

Az MTV Video Music Awards díjkiosztó gáláján a könnyűzenei világ legjobb videoklipjeit díjazzák a közönség szavazatai alapján különböző kategóriák szerint. Idén Beyoncé tarolt. Nem csupán a legjobb női klip, hanem

az abszolút kategóriát jelentő év klipje díjat is ő vehette át.

Igaz, előbbit a Hold Up-pal, utóbbit pedig a Formation-nel nyerte el.

Beyoncé a legjobb női videóért járó díjjal a kezében Forrás: AFP/Jewel Samad

Beyoncé amellett, hogy 8 díjjal gazdagodott és fellépett a gálán, politikai üzenetettel is készült. A díjátadóra olyan afroamerikai anyákkal érkezett, akiknek fiait rendőrök lőtték le az elmúllt két évben. Sűrű volt a programja a vasárnap esti gálán, mert a nyolc díjátvétel mellett öt számot is előadott.

Beyoncé ezt az öt számot iszonyatos erővel adta elő,

ez látható is az alábbi videón.

Beyoncé a Formation-ért kapta az év videója díjat. Rajta kívül még Adele (Hello), Drake (Hotline Bling), Justin Bieber (Sorry) és Kanye West (Famous) volt versenyben a díjért. Beyoncé videói ezen kívül még hét kategóriában nyertek: a legjobb női videó, a legjobb pop videó (Formation), legjobb hosszú videó (Lemonade), a legjobb rendezés (Formation), a legjobb koreográfia (Formation), a legjobb vágás (Formation), legjobb operatőri munka (Formation).

Rihanna egyik látványos fellépése a gálán Forrás: AFP/2016 Getty Images/Michael Loccisano

Idén

Rihanna kapta a Michael Jacksonról elnevezett életműdíjat,

amit Drake adott át neki. Kapcsolatuk jelenlegi állapotáról árulkodhat, hogy mikor átnyújtotta a szobrocskát, Drake csókkal próbálkozott, amit Rihanna gyorsan egy szelíd öleléssel védett ki. Ezt egyébként élőben nem lehetett látni.

Rihanna négyszer lépett színpadra és összesen 11 számot adott elő. Az életműdíj mellett egyébként két kategóriában jelölték, egyiket sem nyerte meg. A színpadon végig rendesen odatette magát. A videón látható előadás színvonala köszönőviszonyban sincs Rihanna koncertjével, amit a Szigeten adott le.

A díjkiosztó – és az év – nagy visszatérője egyértelműen a 34 éves Britney Spears volt, aki 2007 óta nem lépett fel az MTV gáláján. Külön jól jött neki a show, hiszen egy hete jött ki Glory című lemeze.

Britney Spears és a rapper G-Eazy a színpadon Forrás: AFP/2016 Getty Images/Michael Loccisano

Az amerikai X-faktor győztese, a Fifth Harmony formáció két díjat is nyert, a nyár videójáét és a legjobb páros videó díját. Kanye West nem nyert díjat, de fellépett, sőt, egy rövid beszéddel is készült, amelyben szegénységről, a feleségéről és a bűnöszésről is beszélt. Az is lehet, hogy ez már a következő elnökválasztásra való előkészülés része volt. Kanye West ugyanis már többször utalt arra, hogy

komolyan elindul legközelebbi választásokon.

Több jelölt és a popzenei ipar oszlopos tagja nem volt ott a vasárnap esti gálán. Például Adele, Justin Bieber és Taylor Swift is távol maradtak.