Zseniális ötlet vagy a világ egyik legrosszabb dala?

Mike Kroeger, Chad Kroeger, Nickelback
VANCOUVER, BC - FEBRUARY 28: Mike Kroeger (L) and Chad Kroeger of Nickelback perform during the Closing Ceremony of the Vancouver 2010 Winter Olympics at BC Place on February 28, 2010 in Vancouver, Canada. Cameron Spencer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Sokan vannak, akik nem kedvelik a kanadai Nickelbacket, de azt azért el kell ismerni, hogy vicces, amikor rocksztárok arról írnak számot, hogy milyen jó lenne rocksztárnak lenni, és a szövegben és a klipben a saját életüket figurázzák ki.
Vágólapra másolva!

A közönségnek is nagyon bejött az ötlet: a Rockstar a Nickelback kereskedelmileg egyik legsikeresebb dala lett. Abból pedig, hogy hány zenész és egyéb híresség működött közre a dalban, arra következtethetünk, hogy nekik is tetszett a gondolat.

A kritikusok viszont teljesen más véleményen voltak,

több listán még a világ legrosszabb dalai közé is beválogatták a számot.

Persze vannak megengedőbb bírálók, akik szerint világviszonylatban nem olyan rossz teljesítmény a dal, viszont a Nickelback számai közül a legpocsékabb. A Buzzfeed az emberiség termését és a Nickelback munkásságát tekintve is nagyon rossz véleménnyel volt a dalról: azt írták róla, hogy amennyiben földönkívüliek látogatnának meg minket, és nem értenék, hogy miért utálja mindenki a Nickelbacket, csak meg kellene mutatni nekik a Rockstart.

A nagy tekintélyű Rolling Stone magazin viszont nem állt be a számot kritizálók közé, sőt. Beválogatta a 2007-es év legjobb popdalai közé is.

Sokan arra használták fel a dalt, hogy a bandát gúnyolják vele, de születtek szellemes feldolgozások, például ez az elég sok igazságot tartalmazó popsztáros verzió:

Sztárparádéval támogatták meg a sztárokat kifigurázó dalt

Mikor a dalt először kiadták, még nem készült hozzá hivatalos videóklip. Ezt később a Nickelbackkel már korábban is együtt dolgozó Dori Oskowitz készítette el.

A klipben Chad Kroeger helyett ismeretlen és ismert emberek „éneklik" a Rockstart. A nem-hírességeket a világ minden tájáról toborozták: a különböző nemzetiségű és életkorú szereplők sokszor jól felismerhető helyszíneken tátognak a dalra, például Los Angelesben, New Yorkban, Londonban, Berlinben és Sydneyben.

A videóban közreműködő hírességek közül kiemelkedik Billy Gibbons a ZZ Topból,

aki a refrénben a nem énekes részeket kapta, és többször meg is jelenik a klipben. De feltűnik többek között Gene Simmons a Kissből, Kid Rock, Nelly Furtado, az Amcsi motorok stábja, a sorozatokból ismert Taryn Manning és Eliza Dushku színésznők, a modell Alessandra Ambrosio, a világ egyik legjobb jégkorongozójának tartott Wayne Gretzky, illetve végül, de nem utolsó sorban a Playboy villa lányai (Holly Madison, Kendra Wilkinson és Bridget Marquardt).

Ráadásul a sztárok szájába sokszor olyan dalrészletet adtak, amelyek rájuk is vonatkoztathatók, és nem túl hízelgőek. A dal szövege ugyanis a rocksztárok/hírességek életével kapcsolatos sztereotípiákat sorol, amit röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy pénzért mindent megtennének, a vagyonukat pedig hülyeségekre költik.

A klip végén maga a Nickelback is megjelenik, ahogy óriási tömeg előtt játszanak egy massachussets-i koncerten. Az utolsó refrén utolsó sorát pedig maga a közönség énekli, hiszen mindenki rocksztár akar lenni.

Ha igazi Nickelback rajongó vagy, teszteld a tudásod kvízjátékunkon, és nyerj exkluzív páros jegyet a szeptember 16-ai, budapesti koncertre!