Nem bánják, hogy sokan utálják őket

Nickelback
WEST HOLLYWOOD, CA - NOVEMBER 05: Chad Kroeger of Nickelback performs on stage at the special announcement and live performance at the House of Blues on the Sunset Strip November 5, 2014 in West Hollywood, California. Mark Davis/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Majdnem egy év csúszással érkezik szeptember 16-án a Nickelback Budapestre, hiszen tavaly le kellett mondaniuk a koncertjüket az énekes-frontember, Chad Kroeger hangszálcisztája miatt. Ez hosszabb kényszerpihenőt jelentett a zenekarnak, de már visszatértek: folytatódik a félbemaradt turné, és új kislemez is készült. Éppen ezért nem volt könnyű telefonon utolérnünk Mike Kroegert, a Nickelback basszusgitárosát, de a rendelkezésre álló rövid idő alatt beszélt nekünk budapesti emlékeiről, féltestvére betegségéről, és arról is, hogy miért nem baj, ha sokan utálják a zenekart. 
Vágólapra másolva!

Tavaly Chad betegsége miatt maradt el a Nickelback budapesti koncertje. Mi történt pontosan, és hogy van azóta?

Éppen elkezdtük volna a turnénk második szekcióját az ausztráliai és a japán koncertjeink után. A színpadon voltunk az első amerikai show beállásán, Washington államban, de Chad hangját szinte lehetetlen volt felismerni. Nem úgy hangzott, ahogy szokott. Egy dalt eljátszottunk, utána be kellett menni az öltözőbe tanácskozni, és

mondta, hogy egyszerűen nem tud énekelni, valami baj van.

Egyből orvost hívtunk, és töröltük az aznapi koncertet. Az orvos azt mondta, hogy le kell mondanunk több hétre a koncerteket, és felkeresni egy másik sebészt, aki énekesekre specializálódott. Feltettük Chadet egy Los Angelesbe tartó gépre, és a torokspecialista azt mondta, hogy azonnal meg kell operálni, és lemondani az egész amerikai és európai turnét. Így kényszerűségből lett egy egyéves szabadságunk a műtét miatt, hiszen Chadnek fel kellett épülnie. Miután azt mondták neki, hogy újra énekelhet, elkezdünk játszani.

Akkor mondhatjuk, hogy teljesen felépült?

Igen, most már teljesen jól van. Talán hangosabb is, mint valaha! (nevet)

Mike és Chad Kroeger 1995 óta zenél együtt, mindketten alapítói voltak a Nickelbacknek Forrás: AFP/2012 Getty Images/Cindy Ord

2013-ban volt először Nickelback-koncert Magyarországon. Milyen emlékeik vannak a show-ról?

Mint a legtöbb nagy buli esetében, erről is csak homályos emlékeim vannak, hogy jól éreztük magunkat. Ugye néhány koktél is hozzájárult ehhez... Kicsit ködös, de úgy emlékszem, hogy nagyon jó volt.

És mi a helyzet a most szeptemberi koncerttel? Mire számíthatnak a rajongók?

A napokban vetettünk fel néhány új ötletet a show-val kapcsolatban, hogy kicsit megváltoztassuk a dolgokat, és meglepetésekkel készüljünk a közönségnek. Remélem, szeretni fogják, de

amit szinte egyáltalán nem tudtunk az elmúlt egy évben. Összesen egy koncertünk volt, szóval nagyon szeretnék visszatérni.

Mike Kroeger szeretne újra a színpadon állni Forrás: AFP/2014 Getty Images/Mark Davis

A turné setlistjében sok feldolgozás szerepel nagyon különböző előadóktól, és a legújabb Nickelback-kislemez, a Dirty Laundry is egy feldolgozás. Miért olyan fontosak ezek a zenekarnak?

Minden zenekar előbb vagy utóbb átmegy azon a szakaszon, amikor feldolgozásokat játszik. Szerintem menő egy kicsit megváltoztatni azokat a számokat, amiket szeretsz. A Nickelbackkel már a saját zenénket csináljuk, de jó nickelbackesre formálni azokat a dalokat, amiket kedvelünk vagy kedveltünk az évek alatt.

Ha már itt tartunk, hogyan lehet meghatározni a Nickelback stílusát?

Oh, hát ezt nehéz megmondani. Sok kérdésre tudok válaszolni, de erre tényleg nehéz. Ha a saját művészetedről van szó, akkor nehéz tárgyilagosnak maradni, és megmondani, mi is ez. De azt mondanám, hogy a Nickelback egyszerű, őszinte rockzene.

De a zenekar már több mint húszéves. Hogyan változott a Nickelback zenéje azóta, hogy megalakult?

Szerintem a húsz év alatt

egyszerűen csak azzá váltunk, akik vagyunk.

Egy zenekarnál a kezdetekben különösen nyilvánvalóak a hatások, de egy idő után, a koncertek és az albumok segítségével lassan kifejleszted a saját stílusod - amit, ahogy mondtam, nálunk nem tudok meghatározni... (nevet)

Chad Kroeger viszont a legutolsó album, a No Fixed Adress kapcsán arról beszélt, hogy ez egyfajta elmozdulás a Nickelbackre jellemző zenei stílustól. Mire gondolhatott?

Ott van például az Edge of a Revolution erről az albumról, amely egy politikai dal. Nem tudom, Chad pontosan mire gondolt, de szerintem arra utalhatott, hogy olyat korábban nem igazán csináltunk, hogy a politikára tegyünk megjegyzéseket. Viszont nagyon érdekes volt kipróbálni, én nagyon élveztem.

Azt olvastam, hogy most megint új dalokon dolgozik a zenekar. Mit lehet tudni a készülő új albumról?

Nem igazán tudjuk, hogy fog menni az új lemez felvétele. Talán jövőre megjelenik, de nem sürgetjük. Manapság már bárhol tudsz zenét felvenni, még akkor is, ha úton vagy. Majd meglátjuk, hogy mi lesz, nem nagyon tervezünk.

Ezért most csak napról napra dolgozunk. A múltkor hat hónapnyi turnézást kellett törölnünk, pedig rengeteg tervünk volt. Most megpróbálunk nem túl sok mindent tervezni, csak megtesszük, amit tudunk, és meglátjuk, mi történik.

Az előbb szóba került, hogy manapság bárhol lehet zenét felvenni. Az utolsó Nickelback-album, a No Fixed Adress is egy mobil stúdióban készült. Miért?

Úgy gondoltunk, hogy megnézzük, milyen hatással lesz a helyszínváltozás a zenénkre, és nagyon érdekes volt. Minden egyes alkalom a stúdióban más volt és izgalmas, csak azért, mert más volt a helyszín. Nagyon élveztem, fogunk még ilyet csinálni. Lehet, hogy Budapesten az Arénéban, a backstage-ben is fel fogunk venni valamit.

Önnek melyik a kedvenc Nickelback-száma vagy -albuma?

Ezt nehéz megmondani. Nem tudom, hogy a kedvenc-e a jó kifejezés rá, de ha visszamegyünk a kezdetekre, a How You Remind Me-vel, és azzal az egész korszakkal kapcsolatban nagyon sok érzés van bennem. Pedig akkor még nem tudtuk, hogy lesz-e ebből valami. Nagyon fiatalok voltunk, és nem tudtuk, merre tartunk, csak szerettük volna felvenni a zenénket. Lehet hallani a csiszolatlanságot, mert csak azt csináltuk, ami akkor jólesett.

A How You Remind Me és az azt tartalmazó album, a Silver Side Up tette híressé a zenekart. De mi a helyzet a még korábbi dalokkal? Nem nagyon lehet őket hallani a koncerteken.

Nagyon-nagyon régen nem játszottuk már őket, de szerintem igazán menő lenne újra elővenni a régi dalokat a kezdetekből. Majd fel is vetem.

A Nickelback hazai pályán: a kanadai kisvárosból indult zenekar 2010-ben a vancouveri téli olimpia záróceremóniáján is fellépett Forrás: AFP/2010 Getty Images/Streeter Lecka

Valahol azt a meghatározást olvastam a Nickelbackről, hogy valaki vagy imádja, vagy utálja a zenekart. Vajon miért ilyen megosztó az együttes?

Nem tudom, én sem értem ezt teljesen, de szerintem ebből az a lényeges, hogy

legyenek azok akár pozitívak vagy negatívak. Szerintem a célunk pont az, hogy az emberek érezzenek valamit, és éreznek.

Végül hadd kérdezzem meg: nem furcsa együtt dolgozni Chaddel a családi kapcsolatok miatt?

Nálunk is megvannak azok a teljesen normális pillanatok, amikor nem értesz egyet a testvéreddel, vagy ilyesmi. De konfliktusok minden zenekarban vannak, azokban is, ahol nincsenek családtagok. A különbség az, hogy a testvéredet nem hagyhatod csak úgy ott, ha probléma van. Ki kell találni, hogyan lehet ezeket megoldani.

Ha igazi Nickelback-rajongó vagy, teszteld a tudásod kvízjátékunkon, és nyerj exkluzív páros jegyet a szeptember 16-ai, budapesti koncertre!