Eltemették Somló Tamást

Somló Tamás Budapest, 2016. július 21.
Kardos Péter főrabbi (b) Somló Tamás temetésén a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben 2016. július 21-én. A 68 éves zenész hosszú betegség után, július 19-én hunyt el. 
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2016. július 21. Kardos Péter főrabbi (b) Somló Tamás temetésén a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben 2016. július 21-én. A 68 éves zenész hosszú betegség után, július 19-én hunyt el. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A család mellett több száz tisztelője, barátja és zenésztársa vett részt Somló Tamás temetésén.
Vágólapra másolva!

A szertartást Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben tartotta Kardos Péter főrabbi.

– mondta a főrabbi.

Kitért arra, hogy Somló Tamás szinte hangszerrel a kezében született, és majdnem úgy is halt meg meg:

halálos ágyáról felkelve több száz kilométert utazott, hogy egy jótékonysági koncerten beteg gyerekeket vigasztaljon.


„Számunkra nem hal meg, visszatér és velünk marad, ha beszélünk róla, felidézzük az LGT felvételeit, megnézzük az Álomarcú lány videóját” – tette hozzá Kardos Péter. Szólt Somló Tamás egy kevéssé ismert oldaláról is: arról, amelyik kipát tett a fejére, és várta a rabbi áldását, vagy zsinagógákban adott koncertet az első felkérésre.

A barátok nevében Léderer Pál újságíró beszélt a ravatalnál. Azt mondta, konszenzus van abban, hogy Somló Tamás volt a magyar zenei élet egyik legeredetibb, legtehetségesebb, legsokoldalúbb és mindenképpen legtermészetesebb, legőszintébb, leglazább alakja. Az újságíró úgy vélte: a virtuális térben tűzszünetet teremtett a hír, hogy Somló Tamás tényleg elment.

„Neki unalmas volt, ami másnak racionális. Rengeteg állata volt, szerette telehordani mindenféle megismételhetetlen dolgokkal a tereit: régiségekkel és kacatokkal. Kis Honvéd utcai lakásába kandallót, harmóniumot, orgonát, pianínót, még egy Bösendorfer versenyzongorát is felcipelt. Gyűjtőszenvedélye az emberekre is kiterjedt:

négy asszonyt és négy gyereket köszönhetett ennek. Imádta őket, és viszont. Igazi társasági ember is volt, akkor érezte elemében magát, ha zajlik az élet”

– fejtette ki Léderer Pál.

Kitért arra is, hogy Somló Tamás nem készült a halálra: tervei voltak. Leginkább egy LGT-koncertet álmodott még, emellett utazni is akart, Izraelbe és Amerikába.

Nagy szórakoztató volt, igazi showman, de olyan, aki bár tisztában volt vele, hogy millióknak szerez örömet, úgy tartotta: a show-bizniszen kívül is van élet.

Artúr rivaldafényre termett, de a színfalak mögött, az árnyékban is észrevette és szerette az embert”

– mondta az újságíró.

A búcsúztatáson a zenészek közül jelen volt az LGT három tagja: Presser Gábor, Karácsony János és Solti János, a zenekar korábbi dobosa, Laux József, Somló Tamás egykori zenekarából, az Omegából Benkő László és Mihály Tamás, továbbá mások mellett Zalatnay Sarolta, Bródy János, Dés László, Gallai Péter, Köves Miklós, Závodi János, Horváth Charlie, Balázs Fecó, Demjén Ferenc, Gerendás Péter, Bornai Tibor, Márton András, Lengyelfi Miklós, Heilig Gábor, Jávori Ferenc, Király Viktor, valamint Székhelyi József színművész.

Laux József és Presser Gábor Somló Tamás temetésén. A képre kattintva fotógaléria nyílik Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Somló Tamás, az LGT tagja hosszú betegség után kedd hajnalban halt meg, 68 éves korában. Halálhírét Presser Gábor, a zenekar vezetője jelentette be a család és az együttes felhatalmazásával.

Szerda este megemlékezést is tartottak a Tabánban, amelyen több százan vettek részt.