75 éves Bob Dylan

Bob Dylan
CULVER CITY, CA - JUNE 11: Musician Bob Dylan Performs onstage during the 37th AFI Life Achievement Award: A Tribute to Michael Douglas at Sony Pictures on June 11, 2009 in Culver City, California. Kevin Winter/Getty Images for AFI/AFP
Vágólapra másolva!
Ma ünnepli 75. születésnapját a költő, dalszerző, zenész, képzőművész Bob Dylan, aki már több mint öt évtizedes zenei karrierre tekinthet vissza, de még mindig folyamatosan koncertezik. Születésnapja alkalmából most összeszedtünk néhány érdekességet a popzene megújítójaként, és a hatvanas évekbeli ellenkultúra fontos alakjaként számon tartott Bob Dylanről.
Vágólapra másolva!

Eredetileg Bob Zimmerman volt

Bob Dylan Robert Allen Zimmerman néven született a minnesotai Duluthban. Fiatalkorát Minnesotában töltötte R&B, country és rock hallgatásával, illetve zenekarok alapításával. 1961-ben ment New Yorkba, ahol elindult a karrierje, és nevét egy évvel később Robert Dylanre változtatta.

Egy újságíró fedezte fel

Az áttörést egy kritika hozta meg a karrierjében: kezdetben kis klubokban lépett fel, de Robert Shelton 1961-ben elismerően írt róla a New York Timesban, amely miatt szerződést ajánlottak neki a Columbia Recordsnál.

Bob Dylan 1978-ban, európai turnéján Forrás: Roger-Viollet/Jean-Pierre Couderc

Sokkolta a folkrajongókat

Folkzenészként indult, de hamarosan egyre inkább elfordult a folktól a rock és a pop irányába. 1965-ben a newporti folkfesztiválon rocktörténetet írt, mivel ő volt az első, aki elektromos erősítésű hangszerekkel lépett fel. Ehhez megkapta a szervezők különleges engedélyét, de a közönség ellentmondásosan fogadta a nem akusztikus produkciót, sokan ki is fütyülték Dylant. Ugyanebben az évben jött ki a forradalmi Like a Rolling Stone, amely óriási sláger lett Európában és Amerikában.

A hatvanas években szabadságra ment

1966-ban, karrierjének csúcsán Bob Dylannek motorbalesete volt, és utána két évre egyszerűen eltűnt a nyilvánosság elől. Azt azóta sem lehet tudni, hogy erre a felépülése miatt volt szükség, vagy pedig szeretett volna elmenekülni a sztárság elől. A koncertezést végül csak 1974-ben folytatta.

Gospelalbumokat is kiadott

Az 1970-es években a zsidó származású Dylan azzal lepte meg a rajongóit, hogy a kereszténység lett a fő témája, és három albumot is ennek a témának szentelt (Slow Train Coming, Saved, Shot of Love).

Bob Dylan 2009-ben Forrás: AFP/Getty Images/Kevin Winter

1988 óta folyamatosan koncertezik

Úgynevezett véget nem érő turnéja (Never Ending Tour) 1988-ban kezdődött, és azóta már több mint 2700 koncertet adott. A koncertsorozat mindössze egyszer szakad félbe, 1997-ben, amikor Dylannek betegség miatt három hónapos szünetet kellett közbeiktatnia. A mögötte álló zenészek többször is kicserélődtek már a koncertsorozat alatt, és számos vendéggel is együtt zenélt a „turné" alatt. 2015-ben 87 fellépése volt.

Imádja a feldolgozásokat

Bob Dylan számos ikonikus dalát feldolgozásokból ismerte meg a világ, de ő maga is szívesen adja elő mások számait. Pár nappal ezelőtt megjelent, Fallen Angels című 37. stúdióalbumán is klasszikus dalok feldolgozásai hallhatóak, a tavaly kiadott Shadows in the Night pedig egy kivétellel csak Sinatra számokat tartalmazott.