Nem is volt olyan jó fej John Lennon

john lennon, yoko ono
Vágólapra másolva!
Hetvenöt évvel ezelőtt született John Lennon, akinél kevés ellentmondásosabb személyisége volt a popzenének. Sokan a mai napig képmutatónak tartják, ahogy az egyik fia is, sokan viszont azt mondják, hogy a dalaiban megvallott mindent, és kevés nála bátrabb, szókimondóbb alakja volt a hatvanas-hetvenes éveknek, nem mellesleg pedig zseniális dalszerző és szövegíró volt.
Vágólapra másolva!

Yoko Ono, John Lennon második felesége arra biztatta a New York-iakat, hogy október hatodikán menjenek ki a Central Parkba, és formáljanak együtt egy akkora békejelet John Lennon emlékére, ami bekerül a Guinness-rekordok könyvébe. Ehhez közel hatezer emberre lett volna szükség, Ono is ennek megfelelően 6-10 ezer emberre számított, de mindössze kétezren látogattak ki. Ono persze Twitteren megköszönte a dolgot, mégis van abban valami csalódást keltő, hogy ilyen keveseket érdekelt egy John Lennon-megemlékezés.

John Lennon, az egyik legellentmondásosabb életű zenész Forrás: Origo

Szabadon nőtt fel

Lennon életét végigkísérték a botrányok. Az énekes ugyanis, ahogy a Blackbirds nevű Beatles tribute zenekar menedzsere és Beatles-kutató Hoffmann György fogalmazott a Quartnak, szabadon nőtt fel. Az apja elhagyta a családot, a nagynénje nevelte fel, sokszor keveredett bolti lopásokba, akadt olyan is, hogy kiosztott egy-két pofont a barátnőinek. Amikor ivott, sokszor elvesztette az eszét, de ezeket a fiatalságával kinőtte.

Később hónapokig járt terapeutához, hogy megbirkózzon a gyerekkori emlékeivel.

John Lennon leginkább úgy élhet a köztudatban, mint a békeharcos zenész, köszönhetően Ono munkájának. Onóval közös nászútjukat például arra használták fel, hogy a vietnami háború ellen tüntessenek azzal, hogy egy hétig beengedték az újságírókat a szobájukba. A két szűznek hívták magukat, ahogy az ágyban hevertek ez alatt. A történet viszont azzal teljes, hogy nem sokkal később ezzel a címmel kiadtak egy botrányos albumot, aminek a borítóján meztelenül álltak,

a hanganyagot pedig még akkor vették fel, amikor Lennon előző felesége mit sem sejtve a barátaival Görögországban nyaralt.

Az éremnek egy oldala

Cynthia és Julian Lennon a zenész hetvenedik születésnapjának évfordulóján Forrás: Wikipédia

John Lennonnak két feleségtől két gyereke született. Az idősebb testvér, Julian, aki most 52 éves, és a fiatalabb Sean, aki most 39, nem nagyon beszélnek. Julian azt mondja, amikor New Yorkban van, megpróbálja felkeresni Seant, és amikor továbbáll valahova, megadja az új számát. Időnként fel is hívja, de Sean soha nem hívja vissza.

Nem hibáztatja, azt mondja, biztos a korkülönbség miatt van, egy negyven körüli férfi életében az utolsó dolog, hogy a féltestvérével felvegye a kapcsolatot.

A Telegraphnak nemrég adott interjújából még mindig erősen kiérződik, hogy neheztel John Lennonra, mert rossz apa volt. Állítólag Cynthiának, az anyjának, Lennon első feleségének kellett emlékeztetnie a zenészt, hogy él egy fia Angliában is.

de soha nem tudta kimutatni azoknak, akik elvileg a legtöbbet jelentették neki, a feleségének és a fiának" – magyarázta Julian, hogy miért tartja képmutatónak az apját.

Sean Lennon, Yoko Ono és Julian Lennon együtt Forrás: grammy.com

Paul McCartney hozzá írta a Hey Jude című számot. John Lennon egy 1980-as Playboy-interjúban mondta, hogy szerinte McCartney olyan volt a fiú számára, mint egy nagybácsi. Az ihlet is akkor fogant meg benne, amikor egyszer be akart köszönni neki és Cynthiának, mert tudta, hogy válófélben vannak. John Lennon aztán, mint említette, később már úgy érezte, hogy a dal valójában neki szól, tudat alatt McCartney azt akarta üzenni neki, hogy isten áldja, hagyja őt, lépjen nyugodtan tovább, és alkossanak végre külön-külön.

Pofonok és megcsalás

A Daily Mail és a New York Daily News idén megszerzett egy 1968-as ötoldalas ügyvédi fogalmazványt, amiben Lennon és Cynthia válását próbálják rendezni. Az irat középpontjában egy Dorothy Jarlett nevű nő vallomása áll, aki négy évig volt a házaspár bejárónője a kenwoodi házukban. Ezek tanúsága szerint

Lennon kedélybeteg volt, nem fűlött a foga az apáskodáshoz, elcsattant néhány pofon is,

ha Julian rosszul viselkedett az asztalnál, és Lennon vad veszekedéseket folytatott Cynthiával, akit korábban szintén bántalmazhatott.

Titkolnia kellett a feleségét Forrás: Origo

Jarlett 1964-ben kezdett dadaként és takarítóként dolgozni a háznál. 1967-ig többé-kevésbé boldognak látta a családot, utána viszont szerinte megváltozott John Lennon viselkedése: rákapott a fűre, amit mindenhol elszórt a lakásban, próbált minél kevesebb időt tölteni a feleségével, ha kérte se vitte a stúdióba vagy ilyen-olyan körútra. Yoko Onót kétszer is látta a házban, mielőtt a házasság szétesett volna, egyszer Ono még ott is aludt, amikor Cynthia is otthon volt, és hármuknak készített reggelit másnap.

Az előkerült iratok új megvilágításba helyezik hármójuk kapcsolatát. A korábbi verzió szerint Ono telefonálgatott Lennonnak, ami Cynthiának is gyanússá vált, Lennon viszont azzal vágta ki magát, hogy Ono csak pénzt szeretne kicsikarni tőle „valami avantgárd szarra”.

Aztán 1968 egyik napján Cynthia arra érkezett haza Görögországból, hogy Lennon és Yoko Ono köntösben ücsörögnek a padlón egymást bámulva,

Ono papucsa pedig a háló előtt hevert. Cynthiát állítólag később is különösen bántotta, hogy Lennon tudta, hogy akkor fog hazaérkezni, mégse tett semmit.

Osztozkodás és beismerés

Cynthia Lennonnak a házasságuk alatt többnyire a háttérben kellett maradnia, és a gyerekneveléssel foglalkoznia, mert Brian Epstein, a Beatles menedzsere

jobbnak látta, ha a világ nem szerez tudomást a létezéséről,

nehogy elveszítsék a rajongólányokat. Több barátja is figyelmeztette, hogy John Lennon nem hűséges hozzá, mígnem 1968 egyik estéjén Lennon részegen be nem vallotta neki, hogy rengeteg nővel volt a házasságuk alatt. A férfi ekkor javasolta neki, hogy a barátaival pihenje ki magát Görögországban.

Yoko Ono és John Lennon a nászútjukon, amiből háborúellenes performanszt csináltak Forrás: Origo

A házasságuk a viszályokkal teli évek után 1968-ban ért véget, amikor kiderült, hogy Yoko Ono terhes. A későbbi interjúikban Cynthia és John is azt mondta, hogy ők is csak azért házasodtak össze, mert Cynthia teherbe esett. A 2015 februárjában kiszivárgott papírok azért nem kerültek nyilvánosságra, mert Cynthiának és John Lennonnak sikerült a bíróságon kívül megegyezniük a gyermekelhelyezésről. Lennon 100 ezer fontot fizetett a nőnek, és Cynthiához került Julian felügyeleti joga is.

Egy 1980 elején, a Playboynak adott interjúban John Lennon is bevallja, hogy kegyetlen volt a feleségéhez, és bántalmazott nőket.

aki megtanult nem így viselkedni, és megbánta, hogy erőszakos volt. Sokkal idősebbnek kell lennem, hogy vállalni tudjam, ahogy fiatalon a nőkkel bántam" – mondta. Erről szól a Getting Better című számuk. Az némiképp árnyalja a képet, hogy Cynthia Lennon a könyvében azt írja, hogy John Lennon mindössze egyszer, 19 évesen vágta pofon, féltékenység miatt.

Utcai verekedések sora

De nem csak a nőkkel volt erőszakos a fiatal John Lennon. Régóta tartja magát a pletyka, hogy John Lennon többször is utcai verekedésbe keveredett, és

az egyik legjobb barátja, Stuart Sutcliffe halálát is ő okozta.

Annyi biztos, hogy a Hamburgban tanuló Sutcliffe, akivel Lennon egykor kitalálta a "Beetles" nevet, 1962-ben elejétől kezdve fejfájásra panaszkodott, és hogy bántja a szemét a fény. Aztán április tizedikén összecsuklott, és a kórházba menet huszonegy évesen agyvérzésben elhunyt.

George Harrison és Stuart Sutcliffe zenélnek Forrás: Origo

Vannak olyan elképzelések, és Sutcliffe húga, Pauline is meg van győződve róla, hogy a fiú halálát egy néhány hónappal korábbi verekedés okozta, amiben

Lennon állítólag acélbetétes bakanccsal fejbe rúgta.

A boncolás megállapította, hogy Sutcliffe koponyáján tényleg volt egy horpadás, amit ütés vagy rúgás okozhatott, de ez származhatott egy évekkel korábbi balhéból is, akkor viszont éppen hogy John Lennon mentette ki. Sutcliffe két év után elhagyta a Beatlest, ez pedig nem tetszett Lennonnak, akivel Pauline szerint a bátyja viszonyt is folytatott.

További kisebb-nagyobb balhék

John Lennonnak bőven akadtak még botrányai és merészebb húzásai. Az egyikből meglepően szerencsésen jött ki. Egyik koncertjükön az utolsó számukat, a Twist and Shoutot úgy konferálta fel, hogy: "Szeretném a segítségeteket kérni.

Az együttes menedzsere, Brian Epstein reszketett a színpad mögött, mert Lennon eredetileg kibaszott ékszereket akart mondani.

Egy viszonylag frissen bemutatott felvételen pedig azt lehet látni, ahogy Lennon hátrányos helyzetű sérült embereken viccelődik egy koncertjük alatt két szám között. Lennon itt azzal szórakoztatja a közönséget, hogy ügyetlenül tapsolgat, a lábát a földhöz csapkodja, és beszédhibásokat próbál kifigurázni. Akkoriban többnyire nevettek az emberek ezen, most viszont nem maradt el a visszhangja, az interneten rengetegen háborogtak miatta, több egyesület is felemelte a hangját, még úgy is, hogy ötven évvel ezelőtti képekről van szó.

Az énekes legnagyobb botrányát viszont egy olyan interjú okozta, amire manapság már senki nem kapná fel a fejét. Egy 1966. márciusi interjúban arról beszélt, hogy a kereszténység össze fog zsugorodni, és el fog tűnni.

– mondta.

Az Egyesült Királyságban visszhangtalanok maradtak a mondatok, kevesen látogatták a templomokat, öt hónappal később viszont eljutottak az Egyesült Államokba, ahol futótűzként terjedtek. Több rádióban

betiltották a Beatles-dalokat, címlapon hozta a New York Times, és a Ku-Klux-Klan is kinézte magának az együttest.

A Beatles 1966-ban turnézni indult az Egyesült Államokba, de minden pillanatát gyűlölték, George Harrison többször is ki akart szállni, de megígérték neki, hogy ezután csak stúdióban fognak zenélni. Végül az 1966. augusztus 29-i San Franciscó-i koncertjük volt az utolsó, amit fizető közönség előtt játszottak. Mivel tudták, hogy ez lesz az utolsó koncertjük, mindannyian fényképezőt vittek a színpadra, hogy megörökítsék a pillanatot.

Volt még valaki, akit felbosszantott

Lennon dedikálja Mark David Chapman lemezét néhány órával azelőtt, hogy a férfi lelőtte Forrás: Paul Goresh

Mark David Chapman hatalmas Beatles-rajongó volt, imádta Lennont, maga is játszott gitáron, viszont őrülten felbosszantották Lennon szavai. Chapman Texasban élt, ahol tüntetéseket szerveztek, albumokat égettek, a környezetében azzal viccelődtek, hogy Lennon bárcsak halott lenne. Chapman úgy érezte, elárulták.

jachttal, farmokkal, vidéki ingatlanokkal, kiröhögve olyanokat, mint én, akik elhitték a hazugságait, megvették a lemezeit, és a zenéje köré építették életük egy jelentős részét" – írja Jack Jones Chapmanről szóló könyvében.

1980. december 8-án Chapman egész nap a Dakota-ház környékén bolyongott, ahol Lennonék laktak. Ott belefutott a család bejárónőjébe, és megrázta a vele lévő ötéves Sean kezét is. Délután öt körül találkozott Lennonnal és Onóval is, akik éppen felvételre siettek egy stúdióba.

Lennon dedikálta Chapman Double Fantasy albumját, erről még fotó is készült.

Lennonék este háromnegyed tizenegykor érkeztek vissza a Dakota-házhoz a limuzinjukkal. Elindultak a ház felé, amikor Chapman fegyvert rántott, és négy golyót lőtt Lennon hátába, egy pedig a bal vállát találta el.