Életműrekordokat hozott 2016 a magyar képzőművészetben

Moholy-Nagy László
Telefonkép
Vágólapra másolva!
Moholy-Nagy László 1923-ban készült Telefonkép című festményét például 6 millió dollárért, azaz körülbelül 1,728 milliárd forintért vitték el egy 2016-os aukción. De több, még élő magyar művész alkotása is rekordot hozott. 
Vágólapra másolva!

Több magyar képzőművészeti életműrekord is született a 2016-os nemzetközi aukciókon. Ráadásul megdőlt a legdrágábban eladott magyar képzőművészeti alkotás csúcsa is tavaly.

Moholy-Nagy László Telefonkép című, 1923-ban egy zománcgyárban készített geometrikus festménye a Sotheby's New York-i árverésén

6 millió dollárért, azaz nagyjából 1,728 milliárd forintért kelt el

novemberben. Azóta ez a legmagasabb összegért eladott magyar műtárgy. Egyébként ugyanezen az aukción Moholy-Nagy egy másik képéért, a Szivárványszínű térmodulátor-ért 800 ezer dollárt adtak.

Moholy-Nagy László: Telefonkép - a legdrágább magyar műtárgy Forrás: Sothesby's

Életműrekord született a Sotheby's decemberi párizsi árverésén is. A karrierjét Franciaországban kiteljesítő Hantai Simon Mariale című sorozatának egyik darabját 4,4 millió euróért (1,386 milliárd forint) ütötték le.

Az élő művészek közül a szintén Franciaországban alkotó Reigl Juditnak is új rekordot hozott 2016. A Sotheby's júniusi párizsi aukcióján a Kitörés című sorozat egyik darabját vitték el 411 ezer euróért.

Szűcs Attila Érintés című olajképe tavaly életműrekorddal, 16 ezer font felett kelt el, El Kazovszkij Vénusz kertje IV. című munkájáért 13 750 fontot adtak, de 10 ezer font feletti áron vették meg Havadtőy Sámuel és Nádler István egy-egy képét is.

A korai klasszikus avantgárd munkák közül Galimberti Sándor egy vászna 21 ezer fontot ért el, Kassák Lajos és Mattis Teutsch János egy-egy alkotása pedig 30 ezer font fölött kelt el.