Meghalt Töreky Ferenc képzőművész

Töreky Ferenc
Budapest, 2008. november 3. Mester és tanítványai címmel Töreky Ferenc grafikusművész, egyetemi tanár kiállítása nyílik a József Attila Klubban, 2008. november 6-án. A nyolcvanhat éves művész, aki ma is aktívan dolgozik, tanít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, budapesti műtermében készül a tárlatra és tanítványaival együtt állítja ki alkotásait. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
Töreky Ferenc képzőművész, grafikusművész, tervezőgrafikus, nyugalmazott egyetemi tanár életének 95. évében, hétfőn halt meg. 
Vágólapra másolva!

Töreky Ferencet a második világháború utáni magyar alkalmazott grafika egyik megteremtőjeként tartották számon. Töreky Ferenc 1922-ben született Nemesvitán. 1946 és 1951 között volt előbb az Iparművészeti, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója, ahol Barcsay Jenő, Hincz Gyula, Koffán Károly és Konecsni György tanítványaként szerzett diplomát.

Töreky Ferenc grafikusművész és egyetemi tanár saját kiállításán 2008-ban Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A Derkovits Gyula Alkotóközösség egyik vezetője volt, jelentős szerepet játszott abban, hogy a külföldi és hazai rendezésű vásárok, bemutatók építészettel összefüggő

grafikai arculata folyamatosan magas színvonalú, nemzetközileg is elismert lett.

Hosszú évekig volt a Hungalu és Kontakta stúdiók művészeti vezetője, a Képzőművészeti Kiadó művészeti tanácsadója, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, valamint a Magyar Hirdető (MAHÍR) szakértője, majd a Plakátművészeti Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete elnökségének tagja. Tanára volt a Budapesti Műszaki Egyetemen létrehozott vizuális kommunikáció- és grafikai-tervezőképzésnek.

Töreky Ferenc alkotásai között Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Szakmai és pedagógiai-ismeretterjesztő könyveket írt (Vizuális kommunikáció; Fiatalok, szerelem, szex; Életműtöredék), ezek mellett pedig számos könyvet tervezett vagy illusztrált.

A tervező grafika minden ágában tevékenykedett:

tervezett plakátokat, emblémákat, naptárokat, eleget tett a szállodaiparhoz és vendéglátáshoz kapcsolódó tervezői feladatoknak, többször teljes arculattervezéssel együtt. Ismertek a magyar költészet gyöngyszemeihez készült rajzai, de tervezett üvegablakokat, gobelineket is. Tizenkét művésznaptárt rajzolt, és körülbelül

hetven négyzetméter üvegfestményt festett szállodák, uszodák, bankok, magánmegbízók számára.

Töreky Ferenc kétszer nyerte el a Mezőgazdasági Kiállítás fődíját, emellett megkapta a Budapesti Nemzetközi Vásár-díjat, a Protenvita-díjat, Köztársasági Érdemrenddel és Klebersberg-díjjal is kitüntették. Lengyelországban, Németországban, Észak-Amerikában és Olaszországban is járt tanulmányúton.

Töreky Ferenc hétfőn, 94 évesen halt meg, búcsúztatásáról később intézkednek.