Rekordösszeget fizettek egy magyar alkotásért a Sotheby's aukcióján

Moholy-Nagy László kiállítás a budapesti Ludwig Múzeumban, The Art of Light (A Fény művészete) címmel
Korábbi kiállítás Moholy-Nagy László műveiből a Ludwig Múzeumban The Art of Light (A Fény művészete) címmel.
Vágólapra másolva!
Rekordáron, 6 millió dollárért – ami 1,728 milliárd forintnak felel meg - kelt el Moholy-Nagy László zománcképe hétfőn a Sotheby's impresszionista és modern árverésén, ahol Edvard Munch Girls on the Bridge (Lányok a hídon) című alkotásáért több mint 50 millió dollárt fizetett egy műgyűjtő.
Vágólapra másolva!
Korábbi kiállítás Moholy-Nagy László műveiből a Ludwig Múzeumban The Art of Light (A Fény művészete) címmel. Fotó: Hajdú D. András [origo]

Moholy-Nagy László 1923-ban készült, 95x60 centiméteres Telefonkép című alkotása egy zománcgyárban készített geometrikus festmény.

Az árverési katalógusban az aukciósház szakértői 3-4 millió dollárra becsülték a mű árát.

A képet, amely eddig egy neves magángyűjteményben volt, a közelmúltban kiállították a New York-i Guggenheim Múzeumban a Bauhaus festőjéről összeállított retrospektív kiállításon.

Az aukción Moholy-Nagy László egy másik festménye, az 1940-ben készült CH P. Space Modulator című alkotás 792 ezer dollárért kelt el.

Az árverés sztárja Edvard Munch (1863-1944) Lányok a hídon című alkotása volt, amelyet a norvég expresszionista festőművész 1902-ben festett az Oslo-fjord egyik kis falujában.

A festmény 20 éve még „csak" 7,7 millió dollárért cserélt gazdát, 2008-ban viszont már 30,8 millió dollárért kelt el.

Mindkettő rekordösszeget jelentett

a norvég festő esetében.

Edvard Munch Sikoly című képéért 2012-ben 119,9 millió dollárt adtak a Sotheby's árverésén.

Ez volt az első kép, amely aukción átlépte a 100 millió dolláros határt.


A hétfői, New York-i árverésen 12,9 millió dollárt fizettek Pablo Picasso The Painter and His Model című, 1963-ban készült nagyméretű festményéért. Picasso egy bronz mellszobra, amely kedveséről és múzsájáról, Francoise Gilot-ról készült 1916-ban, 900 ezer dollárért kelt el.