Akasztottakat ábrázoló szobrok zenélnek a megtorlás áldozataiért

Böröcz András 
Akasztottak
szoborkompozíció
Vágólapra másolva!
Az Akasztottak című szoborkompozíciót a New Yorkban élő Böröcz András készítette még 1990-ben. A platánfából készült akasztott embereket ábrázoló figurák nem egyszerű szobrok, hanem hangszerek is. 
Vágólapra másolva!

A század emlékműveként is szokták emlegetni Böröcz András Akasztottak című szoborkompozícióját, amelyet a Magyar Nemzeti Galéria november 4-én, a nemzeti gyásznapon mutat be, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követő megtorlások áldozatainak emléke előtt.

Szobor és hangszer egyben Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

Böröcz András az Akasztottak-at még 1990-ben készítette. A kompozíció tizenhét, platánfából faragott figurából áll, amelyek amellett, hogy az áldozatokat ábrázolják, üreges hangszerek is. A megnyúlt, groteszk tartásba merevedett,

nyakuknál fogva felakasztott üreges törzsek dobok, amelyeket meg lehet szólaltatni.

A kompozíciót egyébként a Szépművészeti Múzeumban őrzik, és november 4-én a Nemzeti Galéria kupolatermében mutatják be egy különleges performance keretében.

A szobrokon ugyanis Dés László zenedarabja szólal majd meg. A darabot Dés László 1997-ben írta a szoborcsoportra, és már 1999-ben láthatta már a közönség. Az ütőhangszeresek mellett énekes és vonósok is szerepelnek a műben. A zeneszerző szerint a darab

ugyanúgy szól az életről, mint az erőszakos halálról,

játékról és szenvedésről, ártatlanságról és gyilkolásról - a mindenkori áldozatokért.

Az Akasztottak szoborkompozíció figurái Forrás: Magyar Nemzeti Galéria

A szoborcsoport figurái megütve különböző hangot adnak. Dés László erről azt mondta, "a hangok adottak, a szobrok mindegyikének különböző hangja van. Nem tiszta hangok ezek, de éppen ez benne az izgalmas és adekvát a darab tartalmi részével: nagyon nyersek és viszonylagosak.

Néhány szobor, más-más helyen megütve különböző magasságú hangokat ad, így a tizenhét szobor összesen huszonöt hangon szólal meg a darabban." – mondta annak idején Dés László.

November 4-én a Magyar Nemzeti Galériában az 1999-ben bemutatott előadás némileg átdolgozott és bővített változata hangzik majd el.

Közreműködik:
Baksai Réka / hegedű
Radics Ádám / hegedű
Osztrosits Eszter /brácsa
Zétényi Tamás / cselló
Fábry Boglárka / ütőhangszer
Janca Dániel / ütőhangszer
Kiss Helga / ütőhangszer
Varga Zoltán Mihály / ütőhangszer
Leila Martial (Franciaország) / ének
Dés András / ütőhangszerek