Közeledik az Art Market Budapest, a régió legnagyobb művészeti vására

Az Art Market Budapest 2015-ben a Millenárison.
Vágólapra másolva!
Bár még hetek vannak hátra az idei Art Market Budapest kezdetéig, a szervezők már az őszi művészeti szezon kezdetén elárultak bizonyos részleteket az időszak egyik legfontosabb művészeti eseményéről. Ledényi Attila alapító-igazgató osztotta meg, mi az, amire már most biztosan lehet számítani a néhány év alatt a régió legjelentősebb képzőművészeti vásárává vált Art Market Budapesttel, Magyarország legnagyobb kortárs kiállításával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!
Az Art Market Budapest 2015-ben a Millenárison. Forrás: Urbán Ádám

Jelentősen nem változtak a számok az elmúlt évhez képest: a Millenáris B, C és D épületében és az épületek közötti parkban

körülbelül 6200 négyzetméteren, több mint 20 ország közel 100 kiállítója lesz jelen, több mint 500 művész képviselteti magát több ezer műtárggyal október 13. és 16. között.


3 évvel ezelőtt a szervezők úgy döntöttek, hogy októberre írják be magukat a nemzetközi vásárnaptárba. Az idei Art Market Budapest hivatalosan október 12-én veszi kezdetét egy ünnepélyes, zártkörű nyitóeseménnyel.

Az elmúlt évek alatt összesen 99 ezer látogatója volt a művészeti vásárnak, így októberre várják a 100 ezredik látogatót.

A tavalyi, 25 ezer fő feletti látogatottság alapján úgy gondolják, idén 25 és 30 ezer közé eshet a látogatók száma a rendezvényen, amelyet nemzetköziségét és népszerűségét tekintve már „a magasművészet Sziget Fesztiválja" néven emlegetnek.

Több mint 20 külföldi ország kiállítói mellett

Magyarország minden jelentős kortárs galériája is jelen lesz az Art Market Budapesten:

az ország vezetői galériái közül kettő, a Várfok és az acb is 100 négyzetméteres kiállítási standdal jelentkezik majd.

A szervezők az elmúlt időszakban a legkülönfélébb kapcsolódó tevékenységekkel készítették elő az idei Art Market Budapest sikerét. Az év első felében Fokvárosban, Dél-Afrikában, New Yorkban és Varsóban szerveztek olyan programokat, amelyek közvetve vagy közvetlenül az Art Market Budapest tartalmaira is befolyással vannak. A Cape Town Art Fair, azaz az afrikai kontinens legfontosabb művészeti vására idején a Saul fia dél-afrikai bemutatója kapcsán vittek Dél-Afrikába egy jelentős művészeti anyagot, és így kapcsolatba léptek az ottani kiállítókkal. Amint Ledényi Attila fogalmazott, a fotóművészet tekintetében Afrika még felfedezetlen, de elképesztően jó minőséget biztosító kontinensnek számít, és az idén elindított közeledés az Art Market Budapesten is kamatozik. Ennek köszönhetően több afrikai művész is bemutatkozik majd a vásáron:

a világ árvizeihez kapcsolódó fotósorozatával világhírűvé vált Gideon Mendel művei

egy New York-i galéria jóvoltából érkeznek Budapestre, Justin Dingwall-t egy német galéria mutatja be, de namíbiai kiállító is jelen lesz majd. Namíbia azon országok sorát gyarapítja, akik elsőként mutatkoznak be az Art Market Budapesten: eddig mintegy 30 ország szerepelt a kiállítók között, és ezt a számot idén Namíbia mellett például Dél-Korea és Brazília is növeli.

Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a művészeti vásárral kapcsolatos tudnivalókat. Forrás: 1Foto.hu

„Az Európán kívüli művészeti tényezők közül egyre többen és egyre gyakrabban tekintik Budapestet egyfajta bejárati kapunak Európába" – mondta erről Ledényi Attila. Az Egyesült Arab Emirátusokból is érkezik kiállító, és ezáltal Budapest releváns európai művészeti platformként egyre erősebb pozícióba kerül.

A másik fontos esemény, amelyben az Art Market Budapest szervezői közreműködtek,

a New York-i Guggenheim Múzeum Moholy-Nagy kiállításához kapcsolódó szatellit-program.

Amint az alapító-igazgató hangsúlyozta: Moholy-Nagy, mint magyar születésű művész, erős referenciának számít - külföldön sokaknak sikerült az ő neve által bizonyítani, hogy Magyarországon a képzőművészeti, a fotóművészeti, sőt, általában a művészeti tradíciók igen erősek. A fotóművészeti tartalom, amelyet a kiállítások bemutattak, Moholy-Nagytól egészen a kortársig terjedt. A New York-i Magyar Kulturális Intézet és egy New York-i galéria közreműködésével létrehozott Future Present című kiállítás és a hozzá kapcsolódó Modernity X Hungary művészeti fesztivál jelentősége többek között abban áll a budapesti nemzetközi vásár szempontjából, hogy a kiállítások megnyitását, amelyek különleges, protokolláris művészeti események, kifejezetten a New York-i Frieze művészeti vásár idejére időzítették. A galériák pedig, ahol ezek a kiállítások nyíltak, ugyanabban a Chelsea-beli negyedben voltak, ahol a világ vezetői galériái is megnyitót tartottak.

A tárlat amerikai sajtóvisszhangja nagyon gazdag volt: többek között a Wall Street Journal, a Washington Post és a New York Times is beszámolt róla. Kiváló alkalom volt ez arra, hogy a kiállítók a Frieze-en kiállítókkal is felvehessék a kapcsolatot.

A szervezők az elmúlt hónapokban is olyan projekteken dolgoztak, amelyek közvetve vagy közvetlenül hatással vannak az Art Market Budapestre. Forrás: 1Foto.hu

Májusban, Varsóban pedig olyan kiállítást hoztak létre az Art Market Budapest megálmodói, amely lehetőséget teremtett arra, hogy azon a helyszínen jelentsék be az idei vásár vendégprogramját, ahonnan a művészeti tartalmat hozzák. Ugyanis

Lengyelország az idei Art Market Budapest vendégországa,

és a varsói kiállítás koncepciója is az volt, hogy az Art Market Budapest idején is továbbfejleszthető művészeti együttműködés alakuljon ki a lengyel és a magyar művészek, a művészeti élet tényezői között. A kurátorok 5-5 lengyel és magyar galériát állítottak párba, akik egymással kommunikálva hozták létre a kiállítási anyagot.

Ledényi Attila azt ígéri, hogy nagyon gazdag lesz lengyel a program:

Lengyelországon kívül ilyen bőségben lengyel kortárs képzőművészet sehol nem volt vagy lesz hozzáférhető.

A vásáron hat standon, több száz négyzetméteren mutatkoznak majd be lengyel galériák. A lengyel kortárs képzőművészetet 20 éve felfedezte a világ, mondta az Art Market Budapest alapítója: bizonyos alkotók folyamatosan jelen vannak a világ vezető vásárain, például az Art Baselen. Az Art Market Budapest azonban a világ számára még felfedezetlen, nagyon magas minőségű tartalmakra összpontosított, így zömében olyan alkotások érkeznek majd Budapestre, amelyek máshol kifejezetten ritkán láthatóak.

Október 14. lesz a vásár napjai közül a hivatalos lengyel nap: szakmai programok, panelbeszélgetések, előadások, performanszok zajlanak majd a vásár helyszínén. Az Art Market Budapest évek óta létező szobor-programját teljes egészében a lengyel szobrászoknak szentelik: minimum két kamionnal érkezik majd Budapestre a gazdag szoborválaszték. Az Art Market Budapest díszvendége pedig szintén egy szobrász, Magdalena Abakanowicz, a kelet-európai régió kevés világsztárjainak egyike lesz. A művész egy szoborcsoportja mindenképpen megtekinthető lesz a Millenárison, de elképzelhető, hogy a belvárosban megjelenik egy másik szoborcsoportja is.

A lengyel vonal kísérőkiállításokon és egyéb programokon is markánsan megjelenik: a Deák 17 Galériában

a lengyel Robert Capaként emlegetett CHIM tárlata látható,

az A38 hajón szintén a vendégprogramhoz, kifejezetten a lengyel avantgárdhoz kapcsolódó fotóválogatást mutatnak be a lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski kollekciójából, amely feltehetően messze a régión túli érdeklődést fog vonzani. POLISH(ED) néven minifesztivál is létrejön majd, és már hagyományos az együttműködés a CAFe Budapest Fesztivállal: idén, már előre egyeztetve, ott is hangsúlyos és erős lengyel tartalmak jelennek meg,

az ő díszvendégük Krzysztof Penderecki, a világ talán legismertebb élő kortárs zeneszerzője lesz,

aki személyesen is Budapestre érkezik. Ezen kívül a Ludwig Múzeumban több lengyel tartalmú kiállítás lesz látható.

Tavaly Berlin úgy döntött, hogy az általuk finanszírozott Art from Berlin programot Szöul és Isztambul után Budapestre is elhozzák. Ennek keretében a Berlini Galériák Szövetsége, Berlin finanszírozásával, pályázati alapon kitelepít valahová egy nemzetközi vásárt. A tavalyi megjelenésük Budapesten olyan jól sikerült, hogy idén is itt lesznek, ezért a lengyel után a német kiállítói szegmens lesz majd a legnagyobb az Art Market Budapesten.

Létrejön szeptemberben az Art Market Budapest kezdeményezésére egy német művészeti alap, amelynek keretében

Magyarországon működő német vállalatok német műtárgyakat vásárolnak, és egy magyarországi intézménynek adományozzák azokat.

A program védnöke a német követség. Az alap létrejötte stabilizálhatja az Art Market Budapest pozícióját is a német kortárs képzőművészet legerősebb kelet-európai partnereként.

Pillanatkép a tavalyi Art Market Budapestről. Forrás: Hermán Fanni

50 különböző kiegészítő programelem - szatellitkiállítás, performansz, társasági esemény –járul az Art Market Budapesthez kísérőprogramként.

A lengyel vonatkozásban már említett kísérőkiállítások közül a vásár csütörtöki napján lesz a hivatalos megnyitója Robert Capa lengyel alteregója, CHIM tárlatának. CHIM és Robert Capa együtt dolgoztak haditudósítóként, sajtófotósként, sőt, CHIM, Capa és Henri Cartier-Bresson együtt hozták létre a Magnum fotóügynökséget. A második világháború után CHIM az Uniceftől kapott felkérést, amelynek keretében a háború dúlta európai területeken háborús árvákat fotózott. A cél eredetileg dokumentálás volt, de CHIM túllépett a megbízás keretein, és olyan művészi fotóanyagot hozott létre, amely Magyarországra, Lengyelországra, Olaszországra, Ausztriára terjed ki. A Children of War című kollekció egy New York-i kurátor jóvoltából mutatkozik be Magyarországon, dominánsan Magyarországon készült felvételekkel. Ez egyben

ősbemutató lesz,

hiszen az utazó kiállítást itt mutatják be először: később eljut New Yorkba vagy Lengyelországba is.

Az A38 hajó mellett a Kossuth Lajos utcában, a Budapest Projekt Galériában is lesz szatellitkiállítás, amely a magyar fotóművészek legfiatalabb generációjára koncentrál, How I See You címmel.
De látványos performansszal készül Naoki Fuku japán művész illetve a New Yorkból visszatérő Böröcz András is, aki egy magyarországi sztárvendéget is bevon majd a produkcióba.

Minden évben rendeznek szakmai minikonferenciát is a vásár ideje alatt. Idén minden egyes napnak lesz egy-egy külön témája és kiemelt előadója. A csütörtököt a műgyűjtésnek szentelik: a DeLoitte minden évben kiad egy Art and Finance című globális éves jelentést, amely a műtárgypiaci elemzések alapvetésének számít, és idén az Art Market Budapesten mutatja be ezt. A pénteki, lengyel fókuszú napon a kiemelt előadó Navracsics Tibor lesz, aki a kultúráért felelős európai biztosként a regionális kulturális együttműködésről fog beszélni. Szombaton pedig ismét a fotóé lesz a főszerep: Simone Klein, a jövőre 70 éves Magnum ügynökség európai igazgatója tart előadást.

Art Market Budapest a Millenárison. Forrás: Art Market Budapest

A fotóművészet egyébként is egyre hangsúlyosabb eleme a vásárnak, mert Ledényi Attila szavai szerint ez kitörési pont lehet Magyarország számára a nemzetközi művészeti és kulturális életben. Namíbiából és az Egyesült Arab Emirátusokból is fotóművészeti anyaggal érkezik a kiállító. Bemutatkozik az orosz állami fotógyűjtemény Szentpétervárról egy kortárs válogatással, és az Art Market Budapest távlati együttműködésben állapodott meg a Capa Központtal: hagyományt teremtve minden évben az elmúlt évi Portfolio Review nyertes művésze mutatkozik be a Capa Központ standján, a Capa-nagydíj döntősei pedig saját portfolio-prezentációjukat is az Art Market Budapesten tartják majd.

A fotóművészet kiemelt szerepére tekintettel létrehozzák a Budapest Photo Weekendet is, egy fesztivált, amelyben az Art Photo Budapest szekció mellé rendelt egyéb elemeket fogják össze. Az Art Photo Budapest pedig továbbra is

a közép- és kelet-európai régió egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására,

amelyhez hasonló Milánótól Szingapúrig nincs a világon.

Lesz még fotóművészeti workshop és panelbeszélgetés is Moholy-Nagy és a kortárs képzőművészet viszonyáról, hogy ide terelődjön a Guggenheim kiállításának kapcsán kialakult figyelem, és a MOME is visszatér egy standdal, fotóművészeti anyaggal.

Az Art Market Budapest más módon is támogatja a művészeti oktatási szférát. Stratégiai együttműködést kötöttek Budapest Fővárossal, és ennek keretében idén kifejezetten a művészeti tehetségekre fektetik a hangsúlyt. A Főváros által biztosított fotóművészeti standon a Metropolitan Egyetem fotótanszékének anyagát mutatják be, a művészeti projektek között pedig a Képzőművészeti Egyetem mutatkozik be, a hallgatók megversenyeztetése után. A Főváros díjat is ad majd át.

Ezen felül teljes kapacitáskihasználással működik az Art Market Budapest múzeumpedagógiai programja, amelyben tavaly körülbelül 1000 iskolás vett részt. A korábban Mosoly Alapítványként ismert Autistic Arttal való együttműködés keretében a szervezet művészeti jótékonysági aukciójának kiállítási anyagát az Art Market Budapesten mutatják be, 50 négyzetméteren.

Az Autistic Art művészeti aspektusból dolgozza fel az autisták tevékenységét, és ez idén azzal egészül ki, hogy designereket kértek fel autisták rajzai által inspirált tárgyak, designelemek létrehozására.

Ezeket szintén az Art Market Budapesten mutatják be, de hasonlóképpen a Bátor Tábor Alapítvány is itt mutatja be a jótékonysági aukciójának anyagát – ők egy busszal fognak kiállni a szoborpark mellé.

Ahogy közeledik a nemzetközi művészeti vásár időpontja, a szervezők további érdekességeket árulnak majd el a kiállítókról. Azt azonban már most is lehet tudni, hogy itt lesz a Jean-Michel Jarre-nak köszönhetően világhírűvé vált Bernard Szajner francia művész, aki a zeneművészethez kapcsolódó objektjeiről, például az általa létrehozott lézerhárfáról lett ismert.