Szerették a magyar művészeket New Yorkban

guggenheim new york
Solomon R. Guggenheim Museum, built in 1959, designed by Frank Lloyd Wright, Manhattan, New York City, New York, United States of America, North America
Vágólapra másolva!
Több mint 400 ezren látogattak el a New York-i Guggenheim Múzeum szerdán zárult Moholy-Nagy-kiállítására, melyhez Modernity X Hungary néven jelentős kritikai és közönségsikerrel járó művészeti fesztivál is csatlakozott.
Vágólapra másolva!

A Future Present című Moholy-Nagy-tárlat köré szervezett fesztivál a magyar modernitást mutatta be azzal a céllal, hogy a magyar művészet hangsúlyosabban jelenjen meg New Yorkban, a világ egyik legfontosabb kulturális központjában - mondta a pénteki budapesti záró sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.

Íjgyártó István szerint a fesztivál az "elkényeztetett" New York-i közönség számára is érdekes produkciókat tudott bemutatni, a New York-i Balassi Intézet, az Art Market Budapest, a Budapest Music Center (BMC) és az Alma-On-Dobbin alapítvány közreműködésével. A bemutatkozás hatásai az államtitkár szerint már kezdenek megmutatkozni, mert egy jelentős New York-i galéria például magyar művészettel foglalkozó kiállítást tervez 2017-re.

Központban a fotó és zene

Hammerstein Judit, a programokat koordináló Balassi Intézet vezetője hozzátette, a fesztivál két húzóterületre, a magyar fotóművészetre és kortárs zenére koncentrált.

A fesztiválnak nagy volt a sajtóvisszhangja,

a programokról többek között a New York Times, a Wall Street Journal és a Washington Post is beszámolt.

A Guggenheim nagyszabású kiállítása mellett két tárlat mutatta be az elmúlt ötven év és a jelen magyar fotóművészetét, 53 művész munkáin keresztül. A fesztivál így szélesebb kontextusba tudta helyezni Moholy-Nagy művészetét, bemutatni munkásságának magyar gyökereit, a Kassák-kört, valamint azt is, hogy ez az újító magyar szellem ma is élő jelenség - jegyezte meg Hammerstein Judit.

A Guggenheimben négyszázezres közönséget vonzó Moholy-Nagy-kiállítás október végétől a művészhez erősen kötődő Chicagóban lesz látható, majd Los Angelesbe utazik.

Ledényi Attila, az Art Market Budapest nemzetközi képzőművészeti vásár alapító-igazgatója hangsúlyozta: New York ma a világ képzőművészeti fővárosa, így

Bartók születésének 135. évfordulójának alkalmából a Modernity X Hungary a világhírű magyar zeneszerzőről is megemlékezett, és számos zenei program is volt a kínálatban. Gőz László, a BMC igazgatója elmondta, hogy a Nigun jazzegyüttes bartóki alapokra épített műsorát mutatta be, Balázs Elemér zenekarához pedig a körút egyik állomásán Tim Ries, a Rolling Stones turnészaxofonosa is csatlakozott.

Ifjabb Kurtág György Optical Sound című zenei kísérleti előadása a Guggenheim Múzeummal együttműködésben valósult meg. A zeneszerző hat 1945 utáni magyar elektronikus szerző műveiből készített mixet, majd a zenei program Lukas Ligeti új, Moholy-Nagy előtt tisztelgő művének világpremierjével zárult - mondta Gőz László.