Megnyílt a Modigliani-kiállítás a Nemzeti Galériában

Modigliani
Amedeo Modigliani Ülő sötét hajú lány című festménye a Magyar Nemzeti Galériában.
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Galériában június végétől október elejéig látható Modigliani-kiállítás az olasz festő életművének első nagyszabású bemutatója Magyarországon. A világ több nagy köz- és magángyűjteménye kölcsönzött műveket a tárlatra, amely több mint nyolcvan alkotást, köztük 61 Modigliani-művet – aktokat, portrékat és szobrokat – vonultat fel. A világ legnagyobb múzeumainak történetében is ritka, hogy a 20. század két olyan kiemelkedő művésze, mint Modigliani és Picasso egyszerre legyen jelen valahol nagy, retrospektív tárlattal - úgy, mint a következő hónapban a Nemzeti Galériában.
Vágólapra másolva!
Amedeo Modigliani szobrai a Magyar Nemzeti Galériában megnyílt Modigliani-kiállításon 2016. június 28-án. Forrás: MTI / Kovács Tamás

A nagyszabású kiállítás szobrokon, festményeken és rajzokon mutatja be Amedeo Modigliani (1884–1920) életművének főbb korszakait, stílusfordulatait és a kortársakhoz fűződő kapcsolatát. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyéni utat járó művész munkásságának sokrétűségét, egyedi, modern ízét.

A tárlat öt szekcióra tagolódik.

Modigliani ma elsősorban jellegzetes arcképeiről és érzéki aktjairól ismert. Kevesen tudják, hogy kezdetben leginkább szobrászként szeretett volna érvényesülni.

Ezért a kiállítás nyitó szekciója, Az emberiség temploma Modigliani 1909 és 1914 közötti szobrászati tevékenységét helyezi előtérbe.

Rossz fizikai állóképessége és pénzhiánya miatt a művész kénytelen volt felhagyni a szobrászattal. A Vissza a festészethez című kiállítási szekcióban összegyűjtött portréi az útkeresésről tanúskodnak, amelynek során rátalált saját stílusára.

A kiállítás harmadik egysége arcképeken mutatja be Modigliani visszatérését a festészethez. Kiemelt hangsúlyt kapnak a művésztársakról készített portrék.

Amedeo Modigliani Ülő sötét hajú lány című festménye a Magyar Nemzeti Galériában. Forrás: MTI / Kovács Tamás

A negyedik egységben látható

aktok azt szemléltetik, hogy a régi mestereket is jól ismerő olasz művész hogyan értelmezte újra a hagyományos műfajt.

A kiállítás utolsó szekciója, A dél vonzásában, a harmincöt éves korában elhunyt Modigliani életének utolsó két évében készült műveire összpontosít.