Egyre többen féltik a sokszínű magyar kultúrát

rezsifórum Hoppál Péter
Rezsifórum a XIII. kerületben
Vágólapra másolva!
A legfontosabb kultúrafinanszírozó szerv átalakítása ellen tiltakoznak független szakmai szervezetek egy közös nyilatkozatban. A négy szervezet nem vesz részt a Nemzeti Kulturális Alap új kollégiumainak felállításában.
Vágólapra másolva!

Az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata, a Független Előadó-művészeti Szövetség, a József Attila Kör és a Szépírók Társasága nem delegál jelöltet az átszabott NKA kuratóriumaiba. Ezek a szervezetek januárban meghívást kaptak, hogy részt vegyenek az NKA új kollégiumainak delegálási eljárásában. Ezt az alábbi indokkal utasították vissza:

"Az NKA módosított delegálási rendszere erősen korlátozza az Alap szakmai függetlenségét és ideológiai semlegességét, és félő, hogy a szakmai szervezetek által delegált kurátorok statisztaszerepbe kényszerülnek."

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke beszélget a Pesti Vigadóban Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Törvénybe foglalták az MMÁ-sok arányát

"A kormány 2015 végén egy olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amely radikálisan csökkentette a szakmai szervezetek beleszólását az NKA pályázatok elbírálásába: előírta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjai kell, hogy kitegyék a kurátorok egyharmadát, további egyharmadot a minisztérium és egyharmadot a szakmai szervezetek jelölhetnek. Ez a módosítás az NKA szakmai autonómiáját, ideológiai semlegességét, demokratikus működését radikálisan korlátozza" - áll a nyilatkozatban.

Hoppál Péter nem tartotta a szavát

A módosítási javaslat ellen tavaly novemberben tizennyolc független, szakmai szervezet tiltakozott az Emberi Erőforrások Minisztériumánál az MMA térnyerése ellen és a szakmai egyeztetés hiánya miatt.

"Hoppál Péter államtitkár válaszlevelében azt ígérte, hogy konzultációra fogja hívni az aláíró civil szervezeteket, amire azóta sem került sor" - írják.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár levélben válaszolt a tiltakozóknak Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A törvénymódosítást aztán 2015 decemberében megszavazta a parlament.

Négy szerény javaslat

A négy szakmai szervezet négy feltételt is megfogalmaz, ezeknek teljesülése lenne elegendő garancia számukra arra, hogy "az NKA továbbra is a kulturális sokszínűség fenntartását szolgálja és kiegyensúlyozott, szakmai alapokon nyugvó intézményként működjön."

  • Az NKA kollégiumaiban legyenek 2/3-os többségben az önálló, jól dokumentálható tevékenységet végző szakmai szervezetek által jelölt kurátorok.
  • Az MMA csak a szakmai szervezetek egyikeként, velük azonos jogokkal, privilégiumok nélkül vegyen részt a delegálási folyamatban.
  • A kollégiumok támogatási arányainak és más pályázatok forrásainak felosztása az MMA elnökének jóváhagyásától függetlenül történjen.
  • Az NKA Igazgatósága maradjon önálló intézmény.

Az első szervezet, amelyik hasonló okból bojkottálta az NKA-t a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesülete volt január végén, erről itt írtunk. Ők azt is egyértelművé tették, hogy nemcsak nem delegálnak tagokat, de

nem is nyújtanak be pályázatot a legfőbb kultúrafinanszírozó intézményhez.

Az NKA szakmai kollégiumai évi mintegy 7 milliárd forintot osztanak szét, és bár az MMA is rengeteg pályázatot támogat évente, még mindig a magyar kultúrafinanszírozás legfontosabb intézményéről van szó. Az NKA átalakításának menetéről Balog Zoltán egy tavaly év végi sajtótájékoztatón árult el pár részletet.