300 millióból rendezik a Nemzeti Múzeum kertjét

rezsifórum Hoppál Péter
Rezsifórum a XIII. kerületben
Vágólapra másolva!
Az Országos Széchényi Könyvtár elköltöztetése a következő kormányra marad. Az új épületre, illetve a Nemzeti Múzeum kertjére ötletpályázatot írnak ki. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár egy keddi beszélgetésen elmondta: az Országos Széchényi Könyvtárat leghamarabb 2018 után költöztethetik el a budai várból.
Vágólapra másolva!

Eldőlni látszik, hogy az OSZK a Nemzeti Múzeum mögötti Palotanegyedbe költözhet, az új helyszínről tervpályázatot írnak ki januárban, mondta Hoppál Péter.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a költözésig biztosítani kell az OSZK számára a budai Várban a zökkenőmentes működés feltételeit és

informatikai fejlesztésre is szükség van.

Hoppál Péter elmondta, hogy 2018-ig biztos nem költozik a Széchényi Könyvtár Fotó: Origo

Ahogy egy új raktárra is. Ezt más helyszínen, Budapest peremkerületében építenék fel 3,5 milliárdból 2018-ig. A költözés előkészítése a 2018-ig megvalósuló első ütemben elérheti a 14-15 milliárd forintot, a program akár 10 évig is elhúzódhat.

Kert 300 millióból

A Nemzeti Múzeum kertjére ötletpályázatot írnak ki, mondta Hoppál. Ettől azt várják, hogy kiderüljön, az építészek mit gondolnak ma egy modern nemzeti emlékhelyről. A tervek szerint a kertre 300 millió forintot különít el a kormány.

A kultúráért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság megadta az engedélyt az előadóművészeti szervezetek társasági adóból történő további támogatására. Az Európai Bizottságnak a TAO-rendszer működéséhez szükséges engedélye december 31-én járna le, ezért szükség van törvénymódosításra és egy kormányrendelet megalkotására.

Hoppál kifejtette, hogy a szakmai szervezetekkel egyeztetve b

eépítettek a rendszerbe egy 1,5 milliárd forintos plafont,

így az előadóművészeti szervezetek éves jegybevételük 80 százalékáig, de maximum 1,5 milliárd forintig vehetik igénybe a támogatást.

Nem lesz Csontváry-múzeum

A beszélgetésen szóba került a Budapesten létesítendő Csontváry-múzeum terve is, ezzel kapcsolatban Hoppál Péter megjegyezte, hogy a következő öt évben ennek megvalósulását nem látja reálisnak.

A fővárosi Csontváry-múzeum terve nem reális Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az államtitkár jó kompromisszumnak nevezte, hogy a Nemzeti Kulturális Alap kollégiumaiba egyharmad arányban delegálhatna tagokat a Magyar Művészeti Akadémia egy folyamatban lévő törvénymódosítás szerint.

Az MMA szerepének a szakmai szervezetek által kifogásolt felerősödéséről az államtitkár kijelentette: a Magyar Művészeti Akadémia köztestületként vállalt szerepére, kulturális életben elfoglalt helyére tekintettel indokolt, hogy a művészeti területet érintő döntéshozatalban részt vegyen.