Újabb falat fújtak le a bulinegyedben

színes város
Vágólapra másolva!
100 négyzetméteres tűzfalra festett egy portugál művész a budapesti Kazinczy utcában.
Vágólapra másolva!

A Színes Város idén is folytatja a tavaly elindult nagy sikerű falfestő fesztiválját. Az előző évben jellemzően a VII. kerületben zajlottak a falfestések, idén már budai, illetve más pesti kerületekben is várhatóak újabb köztéri műalkotások augusztus 24. és szeptember 23. között.

Akacorleone festőművész a portugál Camões Intézet jóvoltából, a Színes Város meghívására utazott falat festeni Budapestre, ahol életében először járt.

Nálunk megfestett alkotását egy szürreális álomképhez hasonlítaná Forrás: Farkas András

Akacorleone a lisszaboni Képzőművészeti Egyetemen diplomázott festő szakon, nálunk megfestett alkotását - amely tegnap óta látható - leginkább egy szürreális álomképhez hasonlítaná.

A magyar népmesék alapmotívumait vegyítette saját stílusával Forrás: Farkas András

Akacorleone Holló Jankó meséjét értelmezte újra. A központi figura Jankó, a szegény legény, aki vándorútjára indul és köré komponálta a mese többi fontos szereplőjét, mint a hangya, holló, hal és a sípok, melyek későbbi kalandjai során a segítségére voltak.

Az élénk, vidám színek pedig a folyamatos reményt és kitartást hangsúlyozzák Forrás: Farkas András

A formák egymásra tolódása és halmozása a kalandok sokaságát jelképezik, de a kép tetején megülő holló mégis a célba érést és a sikert jelentik.

Mi a helyzet Liszabonban?

A portugál fővárosban, Lisszabonban az elmúlt években egyre színvonalasabb kültéri művészeti alkotások jöttek létre, amely annak köszönhető, hogy a főváros felkarolta az ilyen típusú kezdeményezéseket a helyi street-public-urban art felvirágoztatása érdekében, és létrehozott egy tanácsot, amely több éve kér fel művészeket és segíti a projektek megvalósulását. Ez a módszer elterjedt azóta több portugál városban is.

A Színes Város Fesztivál keretében idén több mint 10 festmény valósul meg Budapesten. Az alkotások főként a hungarikum témát dolgozzák fel, illetve külföldi és hazai művészek segítségével mutatnak be magyar sajátosságokat.