Amíg nem döntenek a védettségről, a Golgota raktárban marad

Pákh Imre
Pákh Imre nem hajlandó belenyugodni a Munkácsy-festmény védetté nyilvánításába.
Vágólapra másolva!
Már csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban, a Golgotát ugyanis augusztus 31-én elviteti Debrecenből, közölte Pákh Imre, a festmény tulajdonosa. A kép ezt követően raktárba kerül, még Pákh sem tudja megmondani, mikor és hol lesz majd látható. Amíg a védetté nyilvánítási eljárásban nem születik döntés, biztos, hogy elzárva tartják.
Vágólapra másolva!

"Lopott képet nem illik múzeumban kiállítani. Ezt a képet márpedig ideiglenesen ellopták tőlem"

- így indokolta Pákh Imre az Origónak, hogy miért épp most döntött a Golgota elszállításáról.

A New Yorkban élő magyar származású műgyűjtő a döntéséről tájékoztatta Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét és Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját.

"Azért kényszerülök erre a számomra is szomorú lépésre, mert a jegybank képviselői hónapok óta semminemű együttműködést nem tanúsítanak, hogy tárgyalásos úton megegyezzünk. Igyekezetük arra korlátozódik, hogy

– mondta.

Minősíthetetlen népbutítás

Ahogy korábban megírtuk, az állam a Krisztus Pilátus előtt című képet is védetté nyilvánítja. Ezt a műgyűjtő úgy kommentálta, ez „már minősíthetetlen szintű népbutítás”. Most azon gondolkodik, ad még egy kis időt az államnak a tárgyalásra, és addig a képet Debrecenben tartja. Azután elviszi, a helyére pedig javasolja az illetékesek portréját kifüggeszteni az üres falra.

A Munkácsy-trilógia: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Pákh Imre szerint ez hazai jogszabályokba és nemzetközi törvényekbe ütközik, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Az Origónak azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem támadta meg semmilyen bíróságon a védetté nyilvánítást, de a jogászai jelenleg is mérlegelik, hogy mikor és hol indítsák meg a pert.

Angi János korábban elmondta: az Amerikában élő műgyűjtő, Pákh Imre telefonon hívta fel őt a napokban, és közölte azt a szándékát, hogy a hónap végén elviszi a Golgotát, miután nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal az áráról.

Erősítse meg írásban

"Arra kértem Pákh Imrét, hogy szándékát írásban küldje el, és csatolja mellé a Forster Központ műtárgy-felügyeleti irodájának határozatát, amelyben engedélyezik a kép elvitelét" – mutatott rá Angi János.

Hozzátette:

e nélkül az engedélyező határozat nélkül a festményt le sem vehetik a kiállítóterem faláról.

Angi János tájékoztatása szerint azóta Pákh Imre semmilyen írásos formában nem kereste meg a múzeumot. Munkácsy Krisztus-trilógiájának három festménye – a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo – továbbra is együtt látható a Déri Múzeum Munkácsy-termében.

Dallos-Nagy Krisztina, a Déri Múzeum szóvivője szerda délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nap folyamán megérkezett a múzeumba Pákh Imre levele, amelyben tájékoztatja: augusztus 31-én elviteti a Golgotát a múzeumból.

Elzárhatja a közönség elől

Pákh Imre szerda délután arról értesítette az MTI-t, hogy egyeztetett a Forster Központ vezetőjével, L. Simon László államtitkárral és Papp László debreceni polgármesterrel, akik egyértelművé tették, hogy

mondta Pákh Imre.

Korábban, az Origónak adott interjúban még azt mondta,

hogy nem zárná el a közönség elől a képet, de elvinné Debrecenből.

Tulajdonosként rendelkezhet a kép elviteléről Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Most mégis el akarja zárni. Nem biztos azonban, hogy ezt megteheti. A védési eljárás alatt a kép ideiglenes védettsége ugyanis megfelel annak, mintha már védett lenne. Az örökségvédelmi törvény pedig kimondja,

hogy a védett kulturális javakat hozzáférhetővé kell tenni a nyilvánosság és a kutatás számára,

a hatóság kötelezheti a tulajdonost, hogy e célokra a védett műalkotást rendelkezésre bocsássa.

Így szétesik a magyar festőfejedelem főműve

A képtulajdonos az ügy hátteréről elmondta: a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében 6 millió dollárt ígér a Golgotáért, miközben 10 millió dolláros vételi ajánlata van egy külföldi vevőtől.

Május vége óta hiába vártam, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk, a jegybank képviselői egyetlen lépést sem tettek a megegyezés érdekében" – mutatott rá a műgyűjtő.

Pákh Imre lezártnak tekinti a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott tágyalásokat.

"Ez egyszerű üzleti kérdés.

Ők kevesebbet kínálnak, mint amennyit szerintem a kép ér. Csaknem minden nap történik ilyesmi egy üzletember életében" - nyilatkozta Pákh az Origónak. Azt nem tudta megmondani, hogy megvan-e már a Forster Központ írásos engedélye a kép elszállítására, de garantálta, hogy semmilyen jogsértést nem fognak elkövetni, hiszen egy profi csapat dolgozik az ügyön.

Kivárják a döntést

Maga a folyamat elég körülményes, mert ki kell bontani a tetőt, és daruval kell majd kiemelni a festményt, ami ezt követően egy raktárba fog kerül - legalábbis egyelőre. Pákh kérdésünkre megerősítette, hogy nem akarja hosszú időre elzárni a képet a nyilvánosságtól, de addig biztos, hogy raktárban fog állni, amíg a védetté nyilvánítási eljárásban döntés nem születik. "Várjuk ki a döntést, utána meglátjuk, hogy mi lesz" - mondta Pákh, és emlékeztetett arra, hogy a Krisztus Pilátus előtt például 9 hónapig állt a kanadai Hamilton Galéria raktárában.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt több mint egy évtizedben ingyen bocsátotta a Déri Múzeum rendelkezésére a Golgotát, miközben a kanadai Hamilton Galéria évi 50 ezer dollárt kért és kapott a Krisztus Pilátus előtt című képért.