Aprópénzért adták el a milliárdos szobrot

bernini
Vágólapra másolva!
Feltételezhető értékének töredékéért, mindössze néhány tízezer euróért adták el egy pozsonyi árverésen Giovanni Lorenzo Bernini egyik alkotását. Az olasz barokk meghatározó művésze által faragott mellszobor azóta az Egyesült Államokba került, a gyanús körülmények közt megadott kiviteli engedély miatt a szlovák kulturális tárca vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Az V. Pál pápát ábrázoló mellszobor a második világháború után került Zmeták Ernő érsekújvári születésű szlovákiai festőművész tulajdonába, aki évtizedekig őrizte azt. A szobrot Zmeták örökösei 2013-ban egy pozsonyi aukciósház segítségével többször is megpróbálták értékesíteni, sikertelenül, mivel

a másolatnak gondolt alkotásért az érdeklődők nem akarták megadni a 47 ezer eurós kikiáltási árat.

Megadták az engedélyt

A szobrot tavaly egy Pozsonyban élő francia műgyűjtő, Clément Guenebeaud vette meg 24 ezer euróért. Az új tulajdonos engedélyt kért a műtárgyexportért felelős szlovák kulturális minisztériumtól a szobor kivitelére. Kérvényében Guenebeaud a szobor értékét hétmillió euróra becsülte, és azt is felfedte, hogy a mű valószínűleg Bernini eredeti alkotása.

Bernini másik mellszobra V. Pál pápáról Forrás: WikiCommons

A szaktárca illetékes bizottsága megadta az engedélyt, azonban utólag kiderült, hogy az állami becsüs "Bernini alkotásá"-ról "Bernini stílusában készült alkotás"-sá minősítette át a szobrot önhatalmúlag a leírásban.

Mindenkit kirúgtak

A becsüst, az elbíráló bizottság tagjait és a szaktárca illetékes részlegének vezérigazgatóját időközben elbocsátották állásából a Marek Madaric kulturális miniszter kezdeményezésére indított vizsgálat eredményeképpen.

A belső vizsgálatból bűnvádi feljelentés és rendőrségi nyomozás lett, utóbbi még tart.

A műalkotás már elhagyta az országot, sőt a londoni Sotheby’s aukciósház közreműködésével újra gazdát cserélt. V. Pál pápa szobrát sajtóinformációk szerint a Los Angeles-i Getty múzeum vette meg több mint 30 millió euróért.

Megpróbálják visszaszerezni

A szlovák kulturális tárca az üggyel kapcsolatban közölte: a rendőrségi vizsgálattal egyidejűleg elindítottak egy felülvizsgálati eljárást is. Amennyiben kiderülne, hogy törvénysértést követtek el a kiviteli engedély kiadásakor, a tárca érvénytelenítheti azt, és megpróbálhatja jogi eszközökkel kérvényezni a szobor visszaszolgáltatását.