Összefestették a kórház falát a tisztább élet reményében

nyírő
Vágólapra másolva!
A Nyírő Gyula Kórház barátságtalan téglafala pár hét leforgása alatt az együttgondolkozás, az összefogás és a felépülésbe vetett hit szimbóluma lett.
Vágólapra másolva!

Minden egy Facebook-poszttal kezdődött. Volt egy rideg, barátságtalan téglafal, ami a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai osztályának kertjét választotta el a "normális" külvilágtól. Aztán az osztályon egy orvos gondolt egyet és a pusztába kiáltott pár mondatot közösségi oldalukon. Annyit írt, hogy az osztály graffitiseket keres egy jókora téglafal kezelésbe vételére.

A háromsoros posztot és a képet több mint 18 ezer ember osztotta meg.

Hatvan graffitiművész, művészeti műhely jelentkezett a feladatra, vagy ajánlott fel anyagot az osztálynak.

Kezdetben volt a fal Forrás: Nyírő Gyula Kórház - OPAI, Addiktológiai osztály Facebook-oldala

A támogatás- és szeretetcunami, ahogy azt Petke Zsolt osztályvezető főorvos nevezte, nem a semmiből jött. Az osztályon a közösségépítést, a párbeszédet és pozitív szemléletet tartják a gyógyulás alapjának, és ebben a szellemiségben dolgoznak.

A felújítási munkákat már két éve elkezdték "a terápiás közösség tagjaival," mert elegük lett a komor színekből, néhol repedező falakból és penészfoltokból. Kezükbe vették az irányítást, és bár az építőipari munkában egyáltalán nem profik, megtanultak festeni, bontani. Ahogy a főorvos fogalmazott egy Facebook-posztban:

A fal befestéséről közben graffitisekkel és klienseikkel - ők így hívják azokat, akiket máshol betegnek neveznek - művészetterápiás foglalkozásokon beszélgettek, és közösen tervezték meg, hogy mi kerüljön a falra.

Inspiratívabb, mint a téglák Forrás: Nyírő Gyula Kórház - OPAI, Addiktológiai osztály Facebook-oldala

Július ötödikén aztán meg is történt a "múlt bevakolása, az előítéletek elmeszelése, és érzéseik megfestése". Tíz tervet valósítottak meg egy minifesztivállal, koncerttel összekötött eseményen, ami egy kulturális építkezés első állomása.

Valami nagyon jó dolog történik a Nyírőben Forrás: Nyírő Gyula Kórház - OPAI, Addiktológiai osztály Facebook-oldala

Barátságosabbá tennék az épületet

A távolabbi cél az egész osztály felújítása, barátságosabbá tétele. "Motiválni a használókat a változásra, az örömteli józanság irányába nem könnyű repedezett, hámló falak között. A befelé figyelmet igénylő szellemi-lelki munkának nem ideálisak a 9-10 ágyas zsúfolt kórtermek, még ha alkalmazkodás tekintetében fejlesztőnek is tűnnek" – írta Petke Zsolt az Addiktológiai osztály Facebook-oldalán vasárnap.

Fa a falon Forrás: Nyírő Gyula Kórház - OPAI, Addiktológiai osztály Facebook-oldala

Szerinte a jelenlegi környezet inkább büntető, mint segítő, pedig ők az együttgondolkodás mámorító érzésében hisznek. Ezért a jövőben kulturális eseményeket, koncerteket fognak szervezni a megújult kertben, és remélik, hogy az építkezés szeptemberben folytathatják – bárkivel, aki kész segíteni nekik.