Marilyn Monroe-nál csak a pénzt szerette jobban

warhol
An employee of Christie's auction house poses with a a A US dollar which is signed by Andy Warhol and is estimated to sell for Ł1,000 - Ł1,500 at auction , during a press preview ahead of Christie's Pop Culture sale in London on November 23, 2012. Christie's Pop Culture sale will take place on November 29 in London. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Andy Warhol annyira szerette a pénzt, hogy teljes képsorozatot szentelt a bankjegyeknek. Több mint 50 éve festette meg első egydollárosát, ami most szerdán 32 millió dollárért, vagyis cirka 9 milliárd forintért kelt el egy londoni aukción. 
Vágólapra másolva!

A befutni vágyó Warhol állítólag azzal nyaggatta barátait a 60-as évek New Yorkjában, hogy mondják már meg neki, miről kéne festenie.

„Végül egy barátnőm szegezte nekem a kérdést: Hát, mit szeretsz a legjobban? Na, így kezdtem el pénzt festeni”

– emlékezett vissza a pop art pápája a kezdetekre.

Még autogramot is egydollárosra adott Forrás: AFP/Justin Tallis

Nem is köthetett volna ennél jobb befektetést, hiszen a pénznem története folyamán még egyetlen dollár sem sokszorozta meg ennyire az értékét. A One Dollar Bill (Silver Certificate) című, 1962-es festményt 20,9 millió fontért, azaz 32 millió dollárért vették meg a Sotheby’s szerdai aukcióján.

Nem tudott leállni

Nem is csoda, hogy Warhol aztán nem tudott leállni a „pénznyomással”, és akárcsak egyéb mániáinál, itt is végletekig kiaknázta a kiindulási ötletet. Ahogy kedvenc témájának,

a rikító színekben pompázó Marilyn Monroe-nak is rengeteg nyomatot szentelt,

a One Dollar Bill is egy hosszú képsorozat alapköve lett, amelyben a legkülönfélébb eljárásokkal párolta műalkotássá a George Washington portréjával díszített bankjegyet.

Monroe-nak is teljes sorozatot szentelt Forrás: AFP/Nelson Almeida

A provokatív kijelentéseket mindig is kedvelő Warhol így végre közös nevezőre hozhatta két kedvenc foglalatosságát: a pénzcsinálást és a művészetet.