Vágólapra másolva!
Egy majom absztrakt-expresszionista műalkotását tetováltatta magára egy performansz során egy művész. Az eredmény meglepően jól néz ki a művész hátán.
Vágólapra másolva!

A performansz abból állt, hogy Jan Schekauski a hátára vett egy makákót, aki korábban belelépett egy nagy tál temperába. A majom aztán összetapicskolta a furcsa mozdulatokat végző művész hátát, aki ezek után egy tetoválóművész segítségével a hátára varratta az alkotást.

Munkában Forrás: Youtube

A két farmergatyás főemlős furcsa táncának hátterében a berlini fal egy darabja látszódik. A kész tetoválást aztán az Európai Unió alkotmányának egy részletével látták el:

Az emberi méltóság sérthetetlen.

Zavaros jelentés

Azon túl, hogy az eseményről készült videó elég látványosra sikerült, az egész akció jelentése meglehetősen zavaros. Vajon arra hívja fel a művész a figyelmet, hogy a majmok méltósága is ugyanolyan sérthetetlen, mint az emberé? Esetleg az Európai Uniót kritizálja az akcióval? Vagy esetleg a kortárs művészet prostituálódásáról fogalmaz meg ironikus állításokat?

Nem tudjuk. Mindenesetre reméljük, a majom munkáját rendesen megfizették.

A majom absztrakt festménye egyébként elég hasonló Kongó, a híres festőművész majom képeire. A csimpánzt Desmond Morris zoológus és szürrealista művész tanította meg festeni, főleg az ötvenes évek második felében alkotott, munkáit előszeretettel sorolták az absztrakt impresszionizmushoz. Egy régóta keringő szóbeszéd szerint Picasso kedvelte Kongó festményeit.

Kongó, a festő majom egyik munkája. Forrás: Public domain