Horváth Benji kapja a 2017-es Dunajcsik Mátyás Lehetőséget

Vágólapra másolva!
Horváth Benji költő, slammer, a kolozsvári Helikon folyóirat szerkesztője kapja a Libri Kiadó által felkínált 2017-es Dunajcsik Mátyás Lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Az irodalmi díjat 2014-ben alapította a kiadó fiatal, pályakezdő íróknak. A díjazott jutalma, hogy következő könyvét a kiadó - volt szépirodalmi főszerkesztője, Dunajcsik Mátyás ajánlására - megjelenteti. A Dunajcsik Mátyás Lehetőséget 2016-ban Sepsi László (Pinky), 2015-ben Dékány Dávid (Darwin Motel) kapta.

legyen szó asztrológiáról vagy asztronómiáról. Mert ha nem épp egy homályos kocsmavécé tükrében nézi önmagát, akkor leginkább a Hubble űrtávcső optikáján keresztül. Verseinek beszélgetőpartnerei ugyanilyen széles körből kerülnek ki: ugyanolyan magától értetődő természetességgel fordulnak elő köztük az istenek, a démonok és a holtak, mint az élők - bár az előbbieket, úgy tűnik, előnyben részesít" - méltatta a díjazottat Dunajcsik Mátyást, majd hozzáfűzte: Horváth Benji

"nem tesz úgy, mintha az (erdélyi) magyar irodalomban otthon lenni azt jelentené, hogy valaki alkotóként vagy olvasóként erre és csakis erre a nyelvre és kultúrára kellene, hogy korlátozza a saját mozgásterét.

Szövegeibe a román és az angol nyelvnek, kultúrának szabad ki- és bejárása van, sőt néha át is veszik a szót a magyartól. És ez így van jól, mert ez által mind a három csak még szabadabbá válik".

Horváth Benji (Horváth Előd Benjámin) 1988-ban született Marosvásárhelyen. A Bruthalia Alkotókör, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége és a József Attila Kör tagja. 2006 óta publikál verset, ír publicisztikát és újabban prózát is. Versei megjelentek arab és román nyelven is.

Eddig három kötete jelent meg, A cseplini díva (Koinónia, Kolozsvár, 2009), a Beatcore (Erdélyi Híradó Kiadó - Fiatal Írók Szövetsége, Kolozsvár-Budapest, 2015), és Az amnézia útja (József Attila Kör - Prae.hu, Budapest, 2016).