Walt Whitman-regényre bukkantak egy régi újságban

zep1637 ArchivesZephyr
WHITMAN Walt ©Archives-Zephyr/Leemage
Vágólapra másolva!
Eddig nem is tudtak a regény létezéséről, ahogy arról sem, hogy Walt Whitman ilyen komoly prózai próbálkozásokat tett még abban az időben. Egy houstoni doktorandusz talált rá az eddig nem ismert Whitman-regényre. A kisregény már ingyenesen is letölthető. 
Vágólapra másolva!

Az eddig nem ismert Whitman-regényre egy houstoni PhD-hallgató, Zachary Turpin talált tavaly nyáron. A Whitman-kutató a költő kéziratait bújta, mikor

rátalált egy karakter-nevekkel, apró ötletekkel teli jegyzetpapírra.

Ez pedig egy 1852-es újsághirdetéshez vezette, ami a The Life and Adventures of Jack Eagle ('Jack Eagle élete és kalandjai') című regényt harangozta be.

WHITMAN Walt ©Archives-Zephyr/Leemage Forrás: leemage/©Archives-Zephyr

A hirdetés a New York Times elődjében jelent meg, de egy másik lap, a Sunday Dispatch adta fel. És értelemszerűen náluk is jelent meg a kisregény a lap különkiadásaként, folytatásokban. Annak ellenére, hogy a regényt a szerző neve nélkül hozta le az újság, a Whitman

jegyzetein talált karakterek mindegyike szerepel benne,

és már szakértők is megállapították, hogy biztosan Whitman-műről van szó. Emellett szól az is, hogy Whitman abban az időben dolgozott is a Sunday Dispatchnek - írja a The New York Times.

A felfedezés azért is értékes, mert érdekes képet ad a megfelelő formát kereső Whitmanről, akit egyértelműen költőként tartanak számon. Első verseskötete ugyanis 1855-ben jelent meg, ez volt Leaves of Grass. (Magyarul Fűszálak címmel adták ki.) Azt eddig senki nem tudta, hogy Whitman 3 évvel azelőtt

még mindig prózával próbálkozott, vagy inkább nem hagyott még fel vele.

Az első műve, amiről tudni lehet, az 1842-es Franklin Evans, ami egyébként még szintén próza volt. A mostani felfedezéssel egyre pontosabban tudják már megállapítani a kutatók, hogy Whitman mikor is találta meg magának egyik fő kifejező formáját, a verset.

A regényt azóta feltöltötte az Iowai Egyetem, ingyenesen letölthető. A Jack Eagle élete és kalandjai egyébként egy árva-történet, akár az alig 20 évvel korábbi Twist Olivér Dickenstől. Whitman munkájában van egy kis visszavágás-jelleg is, ugyanis a műben egy árva lányt gyámja akar kiforgatni a vagyonából ügyvédek segítségével. A témaválasztás oka pedig az lehetett, hogy Walt Whitman apját is ügyvédek semmiztek ki annak idején New Yorkban.