Meghalt John Berger író

John Berger író John Peter Berger angol regényíró, költő, műkritikus, festő
English writer John Berger in 2009.
Vágólapra másolva!
John Berger, a Szokatlan című Booker-díjas regény szerzője 89 évesen halt meg, hosszan tartó betegség után. Ő volt a Mindennapi képeink című művészettörténeti esszégyűjtemény írója, amelyből a BBC tévésorozatot készített.
Vágólapra másolva!

Már egy éve betegeskedett John Berger, aki hétfőn párizsi otthonában halt meg. Életrajzírója és kiadójának szerkesztője, Tom Overton az mondta Bergerről, hogy

Berger az észak-londoni Hackneyban született és pályafutását

festőművészként kezdte.

Az 1940-es években kiállításokon is szerepelt alkotásaival, de viszonylag hamar kezdett írni is. Több műfajban is sikeres volt. A költeményektől a színműveken át a művészettörténeti esszékig sokfélét alkotott.

John Berger 2009-ben Forrás: Aurimages/Ulf Andersen / Aurimages/Ulf Andersen

Egyik kötete, az 1972-ben megjelent Mindennai képeink rengeteg új szemponttal gazdagította a művészeti látásmódot, a befogadás élményét. Jelentőségét az is mutatja, hogy a BBC ismeretterjesztő tévésorozatot is készített belőle. Később Bafta-díjjal is jutalmazták a sorozatot, és azóta is a valaha készített

legnagyobb hatású művészeti műsorként emlegetik.

Overton azt is mondta Bergerről, hogy "azt mutatta meg, hogy a művészetre ne egyéni zsenik váltóversenyeként, hanem egyfajta társaságként tekintsünk". Szerinte ma még nagyobb szükség lenne Bergerre, mint valaha - írja a BBC.

John Berger a Szokatlan című regényéért, Don Giovanni történetének modern feldolgozásáért 1972-ben Booker-díjat nyert. És a díjjal járó pénzösszeg egyik felét a brit Fekete Párducok nevű pártnak adományozta, amelynek politikája akkoriban a legközelebb állt hozzá. A másik feléből pedig bevándorló munkások tanulmányait támogatta.

Első regénye Korunk festője címmel jelent meg magyarul. Főhősét, Lavin János magyar festőt Berger két barátjának, Antal Frigyes és Péri László alakjából gyúrta össze. 1958-ban adták ki először a Korunk festőjé-t Nagy-Britanniában, de nem sokkal a boltokba kerülés után a kiadó be is szedette a köteteket. Meggondolták magukat, ugyanis a főhős kommunista, és a kiadó tartott a politikai botránytól.

John Berger beszélgetése Susan Sontag amerikai íróval a történetmesélésről: