Bencsik Orsolya kapta a fiatal íróknak járó ösztöndíjat

Vágólapra másolva!
Bencsik Orsolya író lett az idén negyedjére átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj nyertese.
Vágólapra másolva!

Az alapító jelenlétében lezajlott csütörtöki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott munkásságát, hangsúlyozva az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

A nettó 6.000 eurós (1,8 millió forintos) ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott új kötettel jelentkező,

35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása.

A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egy hónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett támogatója hozta létre.

Az ösztöndíj kuratóriuma Esterházy Péter halálával kétfősre csökkent: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár döntött a díj sorsáról.

2017-től a harmadik kurátori helyet Parti Nagy Lajos tölti be.

A kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy top 10-es listát a lehetséges a díjra esélyesek közül. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Bartók Imre, Bencsik Orsolya, Gál Soma, Horváth Benji, Hyross Ferenc, Lanczkor Gábor, Makai Máté, Nagy Kata, Purosz Leonidasz és Szabó Róbert Csaba.

Bencsik Orsolya legújabb, Több élet című kötete nyáron jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában.