Bob Dylan nem ússza meg ilyen könnyen a Nobel-díjat

bob dylan
(FILES) This file photo taken on July 22, 2012 shows US poet and folk singer Bob Dylan performing during the 21st edition of the Vieilles Charrues music festivalin Carhaix-Plouguer, western France. US songwriter Bob Dylan won the Nobel Literature Prize on October 13, 2016, the first songwriter to win the prestigious award and an announcement that surprised prize watchers. / AFP PHOTO / FRED TANNEAU
Vágólapra másolva!
Bob Dylan talán egy tavaszi stockholmi koncertje alkalmával tartja meg a Nobel-díj egyetlen feltételeként tőle elvárt előadást - mondta a díjat odaítélő Svéd Akadémia titkára.
Vágólapra másolva!

Sara Danius szerint lehetséges, hogy az idei irodalmi Nobel-díj kitüntetettje tavasszal koncertet ad a svéd fővárosban, "és ez tökéletes alkalom lenne arra, hogy megtartsa előadását".

A Nobel Alapítvány előírásai szerint

a díjazottaknak a díjátadástól számított fél éven belül előadást kell tartaniuk

egy, a díj tárgyával kapcsolatos témában. A svéd közrádióban nyilatkozó Danius szerint a feltételre vonatkozó szabályok "rugalmasak", és Bob Dylan "akár egy leírt szöveg, egy spontán beszéd, egy film vagy bármi más formájában" megtarthatja előadását.

A friss díjazott egyébként 12 napig váratta az akadémiát, és csak utána nyilatkozott, hogy egyáltalán elfogadja-e a Nobelt. A héten pedig értesítette a testületet, hogy bár szeretett volna elmenni a díjátadó ceremóniára, egyéb elfoglaltságai miatt nem tud jelen lenni december 10-én.

Sara Danius bejelenti Bob Dylan Nobel-díját október 13-án Forrás: AFP/Jonas Ekstromer/TT/Jonas Ekstromer

A Svéd Akadémia közölte, hogy tiszteletben tartja Bob Dylan döntését, de nem tűz ki alternatív dátumot, amelyen a zenész elmondhatná beszédét. Az akadémia szerint "szokatlan, de nem példa nélküli", hogy egy díjazott ne tudja személyesen átvenni a kitüntetést, így történt Doris Lessing, Harold Pinter, Alice Munro és Elfriede Jelinek esetében is. Igaz, ők mindannyian egészségi okokra hivatkozva mondták le a részvételt.

Valójában a féléves határidő sincs kőbe vésve. Aung Szan Szú Kji, burmai aktivista, jelenleg az ország vezető politikusa, csak 21 év után tudta megtartani előadását a Nobel-békedíjért, Lech Walesa lengyel szakszervezeti és ellenzéki vezető pedig csak 12 év elteltével mondott beszédet. A legtöbben azonban általában az átadási ceremóniát megelőző napokban megteszik ezt.