Németország megvenné Thomas Mann kaliforniai villáját

Thomas Mann
German author Thomas Mann during his exile in the USA in 1943. Portrait by photographer Fred Stein (1909-1967) who emigrated 1933 from Nazi Germany to France and finally to the USA.
Vágólapra másolva!
Korábbi szándékát megváltoztatva a német kormány úgy döntött, hogy meg akarja vásárolni Thomas Mann kaliforniai villáját, amelyben a Nobel-díjas író több évig élt a családjával önkéntes száműzetése idején.
Vágólapra másolva!

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter csütörtökön jelentette be az erről szóló döntést. Az épület mintegy 13 millió euróért (négymilliárd forintért) vásárolható meg, és a tervek szerint tehetséges fiatal művészek lakhatnának benne a jövőben.

Bernd Fabritius, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője, a külföldi kulturális és oktatáspolitikai parlamenti bizottság elnöke a dpa hírügynökségnek azt mondta,

Németország az első helyen áll a lehetséges vevők sorában,

és hamarosan megkezdik a részletek kidolgozását.

Thomas Mann 1942-ben hagyta el a náci Németországot családjával. Tíz évig éltek a Los Angeles nyugati szélén fekvő Pacific Palisades-i villában, ott születtek az író kései művei, többek közt a József és testvérei tetralógia utolsó kötete, a József, a kenyéradó, a Doktor Faustus és A kiválasztott.

Az épületet egy ideje egy luxusingatlanokra szakosodott cég hirdeti. Mivel a ház nem áll műemlékvédelem alatt, aggodalmak merültek fel amiatt, hogy lebontás várhat rá, ha egy olyan befektető veszi meg.

Megóvására internetes petíció indult, amelyet már több mint 300 ezren írtak alá, köztük a Nobel-díjas német író, Herta Müller.

A kezdeményezésre a kormány eleinte visszafogottan reagált.

A külügyminisztérium javaslata szerint a házat a jövőben a kilenc kilométerrel arrébb fekvő Villa Aurorával együtt üzemeltetnék. Utóbbiban lakott az egyik legnépszerűbb 20. századi német író, a zsidó származású Lion Feuchtwanger, aki 1932 novemberében felolvasókörútra indult Angliába és az Egyesült Államokba, a nácik 1933-as hatalomra jutása után azonban nem tért vissza. Kaliforniai háza 1995 óta a német-amerikai kulturális együttműködés helyszíneként szolgál.

Frank-Walter Steinmeier azt is bejelentette, hogy új életet akarnak lehelni a hosszú ideje üresen álló New York-i Goethe-házba is. A külügyminiszter égetően fontosnak nevezte, hogy Németország erősítse jelenlétét az Egyesült Államokban.