Nemzetközi fesztiválon debütál Gárdos Péter könyve Spanyolországban

Gárdos Péter Balázs Béla-díjas magyar filmrendező
Gárdos Péter Balázs Béla-díjas magyar filmrendező
Vágólapra másolva!
A segovai HAY nemzetközi irodalmi és művészeti fesztiválon debütál péntek este az olvasók előtt Spanyolországban Gárdos Péter Hajnali láz című könyve, amelyet már 36 országban adtak ki vagy jelentetnek meg a közeljövőben.
Vágólapra másolva!

A spanyol nyelvű kiadás madridi sajtóbemutatóján azt mondta Gárdos Péter, hogy

Ugyanis a 2010-ben megjelent Hajnali láz című regényének hatalmas sikere volt a Londoni Könyvvásáron tavaly, és azóta folyamatosan jelentkeznek külföldről a kiadási jogokért.

Az európai országok mellett például Tajvanon és Ausztráliában is kapható már a regény, hamarosan pedig a brazil és a kínai könyvesboltokban is megjelenik. Dániában már harmadik kiadásánál tart a Hajnali láz, ott

több mint tízezer példányban kelt el eddig.

A regény szüleinek egymásra találását, szerelmi történetét meséli el 50 évig rejtve maradt levelezésük alapján. A holokausztot túlélő két fiatal több mint 100 levelet váltott egymással miközben Svédország két különböző menekülttáborában lábadozott.

Gárdos Péter Balázs Béla-díjas magyar filmrendező Fotó: Marton Szilvia - Origo

Gárdos Péter azt mondta, "pimasz életöröm volt ezekben a levelekben, olyan vadállati vágy a szerelemre mindkét részről, hogy

- nagyjából ezzel indokolta, hogy miért készített forgatókönyvet, regényt majd pedig játékfilmet a nagyon személyes, családi történetből. A könyvhöz hasonlóan a Hajnali láz című film is nemzetközi sikereket arat, márciusban a San José-i Cinequest Filmfesztiválon elnyerte a legjobb játékfilm díját dráma kategóriában, szeptemberben a várnai filmfesztiválon pedig

megkapta a legjobb rendezésért járó elismerést.

A Spanyolországban Andrés Cienfuegos és Faller Judit fordításában megjelent könyv a sajtóbemutatót követően a segoviai HAY fesztiválon debütál a nagyközönség előtt, ahol Ángeles González-Sinde filmrendező, volt spanyol kultuszminiszter kérdezi a filmrendező-írót, akinek egyik leghíresebb, Szamárköhögés című filmjét is vetítik a fesztiválon.

A HAY fesztivált 11. alkalommal rendezik meg Segoviában, ahol az irodalom, az építészet, a tudomány és a zenei élet számtalan neves képviselője is ott lesz a világ minden tájáról. Az idei rendezvény vendégei között szerepel többek között Julie Christie Oscar-díjas brit színésznő, John Banville Booker-díjas ír regényíró, Sigeru Ban Pritzker-díjas japán építész és Hélene Carrere d'Encausse francia történész.