Kútban keresik Federico García Lorca holttestét

Garcia Federico Lorca
Federico García Lorca (1899-1936), écrivain espagnol. HRL-501418
Vágólapra másolva!
Tömegsírként használt kút rejtheti a nyolcvan éve megölt Federico García Lorca földi maradványait - ebből a feltételezésből kiindulva kezdett újabb kutatásba régészek egy csoportja a dél-spanyolországi Alfacar külterületén.
Vágólapra másolva!

A Javier Navarro régész vezette kutatócsapat körülbelül egy hónapot szán a keresése. Először a kutakat kell megtalálni és kiásni, majd ezt követi a feltáró szakasz, amelyben speciális szondákkal állapítják meg, hogy valóban rejtenek-e emberi maradványokat a kutak.

A Granada közelében található település mellett 2009-ben keresték először a költő és drámaíró holttestét, de nem találtak sem tömegsírt, sem emberi maradványokat.

A szakemberek különböző dokumentumok alapján azt gondolják, hogy Federico García Lorcát és három társát, Dióscoro Galindo köztársaságpárti tanítót, Francisco Galadí és Joaquín Arcollas torreádorokat

ezen a területen végezték ki 1936 augusztusában,

egy hónappal a spanyol polgárháború kitörése után.

A költő haláláról számos feltételezés létezik, de a földi maradványai kellenének ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan hogyan halt meg. Az biztos, hogy politikai meggyőződése és homoszexualitása szálka volt Franco hívei körében.

Az 1939-ben véget ért polgárháborúnak a becslések szerint több mint 100 ezer azonosítatlan áldozata volt, akiket jelöletlen tömegsírokban temettek el.