A szakadék szélére lökték a művészeti folyóiratokat

lesti árpád dr. molnárné szunyi barbara fekete györgy juhász judit lesti árpád dr. molnárné szunyi barbara fekete györgy juhász judit
A Magyar Művészeti Akadémia beszélgetéssel egybekötött sajtóreggelije - az eseményen köszöntőt mond Fekete György, az MMA elnöke.
Vágólapra másolva!
Irodalmi szervezetek tiltakoznak a radikális forráskivonás ellen, amely különösen érzékenyen érinti az irodalmi folyóiratokat és szerzőiket.
Vágólapra másolva!

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága által aláírt közleményben kiemelték, a kiszámítható működés érdekében elengedhetetlennek tartják, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) biztosítson megfelelő összeget a folyóiratok megjelenésére, és pótolja „a szakmai kollégiumok által véghezvitt átcsoportosítással kieső forrásokat”.

A Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia delegáltjai az év eleje óta egyharmados arányban képviseltetik magukat az NKA minden kollégiumában Fotó: Origo

Felidézték, hogy az NKA bizottsága idén mindössze 350 millió forintot szánt folyóiratok támogatására, ez az összeg megítélésük szerint még a kiemelt lapok megjelentetésére sem elegendő. Azt írták: az idei indítókeret jelentősen kevesebb, mint a folyóirat-kiadás kollégiumának tavaly rendelkezésére álló 655 millió vagy a tavalyelőtti 633 millió forint.

Hozzátették: az NKA szakmai kollégiumai az elmúlt hetekben saját keretükből kicsivel több mint 158 millió forinttal egészítették ki a megítélt 350 milliót,

hogy elkerüljék a folyóiratok „azonnali ellehetetlenülését”.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a szakmai kollégiumok által végrehajtott kényszerű átcsoportosítás „egyéb fontos területektől, a többi között az irodalmi ösztöndíjaktól von el forrásokat”.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Közleményükben hangsúlyozták, hogy a forráskivonás alapjaiban érinti a kortárs irodalom közvetítését, jelenét és jövőjét, ugyanis olvasók nélkül nem létezhet kortárs irodalom. A színvonalas határon túli és vidéki folyóiratok ellehetetlenülése ráadásul nem pusztán egy sajtótermék, szellemi műhely megszűnéséhez vezethet, hanem „a helyben gondozott, Kárpát-medencei fókuszú kultúraközvetítés és értékteremtés felszámolásához is” – olvasható.

Álláspontjuk szerint az NKA ez idáig a magyar nemzeti kultúra, így a magyar irodalom legfőbb támogatója volt, az alap „szellemiségével ellentétes intézkedés” azonban

Úgy fogalmaztak: „Irodalmi életünk, ezen belül folyóirat-kultúránk fenntartása alapvető nemzetstratégiai érdek, nem leépítésére, hanem nagyarányú fejlesztésére volna szükség”.

A közlemény jelentőségéhez az is hozzájárul, hogy az aláírók között ott vannak a jellemzően „kormánypártiként” számon tartott szövetségek is.

Bajban a folyóiratok Forrás: Origo

Az NKA intézkedései ugyanakkor nem csak az irodalmi lapokat érintik. Mint az utóbbi napokban közölték, biztosan megszűnik a 2000 című folyóirat, amely egyetlen forint támogatást sem kapott. Nyári, összevont dupla száma után „határozatlan ideig”

nem tud megjelenni a 49 éves múltra visszatekintő Színház folyóirat,

az Ellenfény című színházi folyóirat, amely idén még nem tudott megjelenni, „jobb esetben” havi helyett kéthavi lapként tud tovább működni, megszűnik az 59 éves Muzsika című lap.

Semennyi támogatást sem kapott a Revizor nevű kritikai portál, és a Mozgó Világ sem: a szerkesztőségek mecénások támogatására számítva egyelőre nem adták fel. A lapok szerkesztői ugyanakkor elmondták: az online megjelenés nem lehet költségkímélő alternatíva, hiszen a lapkiadásban nem a papír és a nyomda kerül igazán sokba, hanem a szellemi termék, az alkotóműhelyek fenntartása.

A Színház folyóirat 49 év után függeszti fel működését Forrás: Origo / Színház

A tavalyi év végével alakították át az NKA-t: egyharmados arányban minden kollégiumba bekerültek a Fekete György által vezetett Magyar Művészeti Akadémia küldöttei, egyharmad arányban a kormány megbízottjai, egyharmad részben pedig a szakmai képviselői ítélnek a támogatásokról. Ugyanakkor megszűntek a folyóirat-kollégiumok, így a lapok az adott terület – például színház vagy irodalom – bizottságaihoz pályázhattak, ami már eleve kérdéses helyzetet teremtett a többprofilú lapok – mint például a mindenféle művészeti ágról író Revizor – számára.