Nem mindenki szerint trehány a könyvpiac szabályozása

könyv, tankönyv, iskola, oktatás, tanszer címlapi
Székesfehérvár, 2015. augusztus 3. A székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai rendezik az új tankönyveket 2015. augusztus 3-án. Az iskolába szállították ki elsőként a 2015-16-os tanév tankönyveit.
Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a könyvelésben minimális jártassággal rendelkezők számára is egyértelműek a könyvkiadókra vonatkozó adózási szabályok.
Vágólapra másolva!

A tárca a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) sajtótájékoztatójára reagált, amelyen Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke arról beszélt, egy súlyos adótörvényi szabályozatlanság miatt számos könyvkiadó mehet tönkre a következő években. „Az önkormányzatok rászálltak a könyvkiadókra, politikai trehányság állhat a szabályozatlanság háttérében” – hangzott el akkor.

Több tízmilliós bírságokat szabtak ki könyvkiadókra Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kocsis András Sándor úgy fogalmazott: mivel jelenleg nincs rendezett törvényi szabályozás arról, hogy a könyv terméknek vagy szolgáltatásnak minősül-e az iparűzési adó számításakor, az elmúlt hónapokban országszerte súlyos, több tízmillió forintos büntetéseket róttak ki több könyvkiadóra a helyi önkormányzatok. A szervezet levélben kérte az ügy rendezését Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében azt írta, egyértelműek a könyvkiadókra vonatkozó adózási szabályok;

a jogszabályok helyes értelmezését több évtizede változatlan joggyakorlat segíti,

és már precedensértékű bírósági ítélet is született.

Több évtizede változatlan a joggyakorlat Forrás: Flickr/Alan Harris

A tárca szerint Kocsis András Sándor, aki egyben a Kossuth Kiadó Zrt. vezetője is, arra használja a sajtót, hogy saját kiadójának ügye kedvező elbírálásban részesüljön, tudva azt, hogy konkrét ügyben az adótitok szigorú rendelkezései miatt egyetlen hatóság sem szólalhat meg.

Az iparűzési adóbevallást az illetékes önkormányzatnál kell benyújtani. Azt, hogy a bevallásban foglaltak megfelelnek-e a hatályos szabályoknak és a valóságnak, nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem az önkormányzati adóhatóság revizorai ellenőrzik – írja közleményében a tárca.

Elég minimálisan jártasnak lenni a könyvelésben Fotó: Polyak Attila - Origo

Úgy fogalmaztak: az adószakmában, a könyvelésben minimális jártassággal rendelkezők is tudják, hogy az iparűzési adó megállapításánál a számviteli törvény bír relevanciával.

Annak számviteli megítélése, hogy mi minősül termékértékesítésnek, és mi szolgáltatásnyújtásnak, több évtizede változatlan; annak pedig nincs semmi jelentősége, hogy mi az ügylet áfa-beli megítélése – tették hozzá.