Van arra recept, hogyan legyünk elég jó szülők

Mateklecke szülőknek - Jogszabályok, amit minden gyermekvállalás előtt álló párnak ismernie kell boldog család játék
Vágólapra másolva!
Miért követem el ugyanazokat a hibákat, amelyeket a szüleim is elkövettek? Miért sikertelenek a kapcsolataim? Hogyan válhatok jobb szülővé, elfogadóbb gyerekké, megértőbb partnerré? Mi jellemzi a borostyán, a szülősítő, az idomár, a jó fej, a mártír, az üveghegy, a szuperszülő, az agresszor, a bátorító szülői viselkedést?
Vágólapra másolva!

Minderre választ kaphatunk L. Stipkovits Erika legújabb könyvéből, amely a különféle szülői stratégiákat, viselkedésmintákat, típusokat veszi sorra. A Szeretettel sebezve megmutatja, hogyan befolyásoljuk gyerekeink egész életét azzal, ahogy hozzájuk viszonyulunk, és segít abban, hogy megszokott, automatikussá vált szerepeinkből kibillenjünk, és új szemmel tekintsünk a kapcsolatainkra.

Hogyan legyünk elég jó szülők Forrás: Thinkstock

Vekerdy Tamás így ajánlja a könyvet: „Ráfonódsz a gyerekedre, mint a borostyán, szinte fojtogatod túlzott féltéseddel? Vagy szülői szerepbe helyezed, mert hiányzik valami az életedből? Netán „idomár" vagy és a gyerekedet képmutatásra, szorongásra kényszeríted, hogy meg tudjon felelni neked? Esetleg arra vagy büszke, hogy te vagy a legjobb barátja, az igazán jó fej? Vigyázz,

az ő életében is. Erre tanít ez a könyv és arra, hogy mit tehetsz, ha a helyzetet felismered. Mert nemcsak a látszólag jóban bújhat meg a rossz, a rosszban is ott lappanghat a jó lehetőségek sokasága. Jelenetekből, élethelyzetekből, vallomásokból és a legfrissebb kutatásokból ismerhetjük meg ezeket, ismerhetünk magunkra és szüleinkre.”

L. Stipkovits Erika

L. Stipkovits Erika több évtizedes tapasztalattal rendelkezik pszichés és személyiségzavarok, családi, párkapcsolati és életvezetési problémák feltárásában és kezelésében. Számos helyen tanít, rendszeresen publikál és országszerte tart előadásokat. Az Integratív Pszichoterápiás Egyesület, a Magyar Hipnózis Egyesület, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Pszichológiai Társaság tagja. A HVG Könyveknél eddig megjelent kötetei: Közelebb egymáshoz (2013.), Harmóniában egymással (2014.)

A könyv tesztjei és gyakorlatai – melyeket szüleinkkel, testvéreinkkel, párunkkal is végezhetünk – fejlesztik önismeretünket, így életünk teljesebbé, szülői viselkedésünk, családi- és párkapcsolatunk is harmonikusabbá válhat. Mert – ahogy a szerző mondja – "tőlünk is függ, hogy amikor átadjuk ismeretlen örökségünket, a szüleinktől, őseinktől kapott viselkedési mintáink, értékeink, hiányaink, történeteink, titkaink, örömeink és vágyaink sokaságát gyermekeinknek, az Pandora szelencéje vagy kincsesládika lesz-e számukra."

Forrás: HVG

December 3-án 18 órakor személyesen is találkozhatnak a szerzővel. Új könyvének témájáról a Budapest Music Centerben tart előadást, majd válaszol az érdeklődők kérdéseire. Az előadáson sok példán keresztül megismerhetjük a gyakran keveredő szülőtípusok viselkedési mintáit, hatásait, felismerhetjük szüleink és önmagunk néha megmosolyogtató vagy éppen fájó nevelési bakijait, és azt is, hogyan sajátíthatjuk el a bátorító attitűdöt, aminek erősítésével megértőbb partnerré és jobb szülővé válhatunk.