A friss Nobel-díjas író ki nem állhatja Sztálin és Putyin Oroszországát

nk20151008
A Svéd Királyi Akadémia 2015. október 8-án bejelentette, hogy az idén Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki író nyerte el az irodalmi Nobel-díjat
Vágólapra másolva!
Nemcsak maga számára, hanem a belorusz kultúra és "örökké présben őrlődő kis hazája", Fehéroroszország számára is elismerésnek nevezte csütörtöki minszki sajtótájékoztatóján Szvetlana Alekszijevics, hogy idén neki ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat. Az ellenzéki író azt is mondta, nem szabad engedményeket tenni a totalitárius hatalomnak.
Vágólapra másolva!

A Szovjetuniót és a posztszovjet térséget a hétköznapi ember szemszögéből bemutató köteteivel ismertté vált szerző arról is beszélt, hogy szereti az orosz világot, "a jót és a humanistát" - az eltűnőben lévő balettet, a zenét és az irodalmat -, de ki nem állhatja "Sztálin és Putyin Oroszországát", amelyben a lakosok "86 százaléka örül, hogy emberek halnak meg Kelet-Ukrajnában, nevet az ukránokon, és azt hiszi, hogy erővel mindent meg lehet oldani".

Az írónő azt is mondta egy interjúban, hogy a díj segíteni fog a szólásszabadság érvényesítésében Fehéroroszországban és Oroszországban.

Ő a tizennegyedik nő, aki megkapja az irodalmi Nobel-díjat Forrás: TT NEWS AGENCY/AFP/Magnus Hallgren / Dn

Úgy csinálnak, mintha nem léteznék

Nobel-díjának hírével kapcsolatban elmondta, hogy a fehérorosz hatalom részéről egyelőre sem Aljakszandr Lukasenka elnök, sem pedig a kormány nem gratulált neki, csak a tájékoztatási miniszter hívta fel.

"A hatóságok úgy csinálnak, mint ha nem is léteznék, és az államfő is" - fogalmazott az egyik ellenzéki lap székhelyén tartott sajtótájékoztatóján. "Nem adják ki a könyveimet, nem szólalhatok fel nyilvános eseményeken, a televízióba se hívnak soha."

Nehéz tisztességesnek maradni

Alekszijevics a minszki autoriter rezsim ellenzékének egyik legismertebb hangja, tíz évig nem is lakhatott hazájában, könyveit betiltották. 2011-ben visszaköltözhetett Minszkbe, de

munkái továbbra is indexen maradtak, csak Oroszországból behozott csempészáruként voltak hozzáférhetők.

Szvetlana Alekszijevics nem tartja magát hiú embernek, de mint mondta, "néha, amikor az ember azt látja, hogy másoknak igénye van arra, amit csinál, az jó" - ismerte el.

"Manapság nehéz, nagyon nehéz tisztességesnek lenni, de nem szabad engedményeket tenni" - jegyezte meg. "Nem születtem másként gondolkodónak, én is a hivatalos irodalmat olvastam az iskolában" - idézte a sajtó csütörtökön.

Szabadságot vásárol a pénzen

A díj mellé járó 8 millió svéd korona (266,3 millió forint) elmondása szerint lehetővé teszi, hogy még többet írjon. "Csak egy dologra kell: szabadságot vásárolok rajta. Nagyon sokáig tart ugyanis, 5-10 év, mire megírom a könyveimet. Két ötletem is van a jövőre, ezért örülök, hogy módomban áll majd kidolgozni őket" - fejtette ki.