13 ezren szorítanak Esterházy Péternek a gyógyulásért

Esterházy Péter dedikál FOTÓ ÁLTALÁNOS HASZNÁLATI TÁRGY író könyv Közéleti személyiség foglalkozása megnyitó művész SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY
Eger, 2011. június 2. Esterházy Péter író dedikál a 82. Ünnepi Könyvhét megnyitója után az egri Eszterházy téren. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Valószínűleg persze ennél jóval többen drukkolnak az írónak, de ennyien csatlakoztak eddig ahhoz a Facebook-közösséghez, aminek neve:
Vágólapra másolva!

Péter, gyógyulj.

Az oldalon egyetlen bejegyzés található, ami így hangzik:

Pénteken az Origo is megírta, hogy a Kossuth-díjas író hasnyálmirigyrákban szenved. A betegség tényét maga az író hozta nyilvánosságra, amikor a Göteborgi Könyvvásárra maga helyett küldött, a svéd kiadója által felolvasott beszédében jellegzetes Esterházy-stílusban, az "élet" szó után nyitott tulajdonképpen dupla zárójelben azt írta:

"(Zárójel. Ez kicsit megváltozott, ezért is nem vagyok személyesen jelen, most igyekszik más betölteni az életem, de így meg a hasnyálmirigyrákról tudnék lelkesen és ihletetten beszélni, amitől ugyan most megkímélem a tisztelt publikumot, de ne reménykedjen, előbb-utóbb hosszabban is szólok róla, I am afraid.)"

Esterházy Péter dedikál a 82. Ünnepi Könyvhét megnyitója után 2011-ben Forrás: MTI/Komka Péter

Ezeket a kormány szemére hányni kevés

A beszédet az Élet és Irodalom közölte pénteki számában, egy részletét a Facebook-oldalán. A szöveg zárójelen kívüli része egyébként az irodalom mibenlétéről és a jelenkori Európa, ezen belül Magyarország helyzetéről szólt, és az író kritikával illette benne a magyar kormányt.

"Tulajdonképpen könnyű és elég magától értődő volna erős és tárgyszerű kritikával illetni a magyar gyakorlatot, élén a miniszterelnökkel. Gyűlöletkeltés, gyűlöletkampány az indulatok csillapítása helyett, bűnbakkeresés (ősi, magyar szokás, mindenki hibás, csak mi nem), hergelés, az ország felosztása jókra és rosszakra, legrosszabb reflexeink, hagyományaink mozgásba hozása, a harcos retorika és következményei. (...)

Kritizálta a kormányt Forrás: MTI/EPA/DPA/Carmen Jaspersen

De ezek fölsorolása kevés. Ezeket a kormány szemére hányni kevés. Nem érdekli őket, ezer kibúvót találnak, a sima hazugságtól, a manipulatív adatkezelésen át a lehetséges nyugati példákra való hivatkozásig. Ami hol valóságos érv, hol maszatolás" - írta Esterházy.

A Magyarország szempontjából kissé botrányosra sikerült Göteborgi Könyvvásárról és a magyar irodalom külföldi megítéséről itt írtunk hosszabban.

Nem evett krétát, hogy távol maradhasson

A lapban egy másik írásban is szóba került Esterházy betegsége. Grecsó Krisztián írja Dippold Pál, a Magyar Hírlap publicistájának szándékos krétaevésre vonatkozó megjegyzésére reagálva:

„Őszintén, minden irónia nélkül kívánom Dippold Pálnak, hogy ő, ha ne adj’ isten, ekkora baj éri, még csak hasonló reakciókat se kapjon. Hogy kollégái, ismerősei, családja támogassák, ha véletlenül – tényleg nem kívánom – arra szorul.

Mert Esterházy Péterrel ez így van. Olvasók, barátok, rajongók, kollégák ezrei gondolnak rá a legnagyobb aggódással, szeretettel nap mint nap, állnak meg, néznek fel az égre, hogy ha van isten, vagy ha nincs, akkor is, Péternek meg kell gyógyulnia.”