Opera csak 18 éven felülieknek

Folytatódik az Opera LateNight című sorozata
Vágólapra másolva!
Két új művel folytatódik az Opera 18 éven felülieknek szóló LateNight sorozata. Mezei Gábor Péter operájának ősbemutatója és Lendvay Kamilló zenedrámája Székely Kriszta rendezésében lesznek láthatók a Zeneakadémián, március 3-tól, összesen öt alkalommal. Ugyanezen az estén az Erkel Színház színpadán Bozsik Yvette, Zachár Lóránd és Biocca Mark James koreográfiáié lesz a főszerep a TáncTrend-en, míg másnap, március 4-én az ország három nagy balett-társulatának produkciói töltik be ugyanezt a teret. A Pas de Trois keretében a Magyar Nemzeti Balett vendége a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett lesz.
Vágólapra másolva!
Folytatódik az Opera LateNight című sorozata Forrás: Magyar Állami Operaház

A Münchenben élő Mezei Gábor Péter a fiatal zeneszerző-generáció egyik kiemelkedő tagja, aki tudását a müncheni Zene- és Színházművészeti Egyetemen, illetve a salzburgi Mozarteumban mélyítette el. A ravatallal szemben című, első operájában

két nőt ábrázol, akik édesapjuk halála után kénytelenek szembenézni a múlt titkaival és elhallgatásaival.

A mű érdekessége, hogy mozgalmas cselekmény helyett két beszélgetésből áll, és egy prózai szereplő is feltűnik benne a Gergye Krisztián és Társulata, valamint a Scallabouche Társulat előadásaiból is ismert Szalontay Tünde színművésznő személyében. A testvérpár másik tagját a többszörös versenygyőztes Ducza Nóra, míg A férfi szerepét a Kolozsvári Magyar Opera tagja, Sándor Csaba alakítja.

Lendvay Kamilló A tisztességtudó utcalány című opusza szintén női élethelyzetekkel foglalkozik Jean-Paul Sartre 1946-ban megjelent színműve alapján. A Kossuth-díjas komponista nagyon boldog volt, amikor a Magyar Televízió Zenés TV Színház-sorozatában 1979-ben bemutatott darabját az Opera műsorára tűzte.

Maga szerette volna vezényelni az előadást, de 2016. november 30-án bekövetkezett halála miatt erre sajnos már nem kerülhet sor.

A két produkció dirigense így Vajda Gergely lesz. Lizzie-t, az utcalányt a sokoldalú Keszei Bori alakítja, Fredet a 2015-ben Rubányi Vilmos-díjban részesült Balczó Péter, míg a Néger szerepében a népszerű Cser Krisztiánt láthatjuk.

Ezzel párhuzamosan a TáncTrend '17 keretei között a Magyar Nemzeti Balett a kortárs tánc kiemelkedő alkotóit és együtteseit látja vendégül március 3-án az Erkel Színház színpadán. A Budapest Táncszínház Zachár Lóránd SEC című koreográfiáját hozza el ebből az alkalomból, amely a születés és a halál misztériumát járja körül. A Bozsik Yvette Társulat a 2012-ben bemutatott Orfeusz és Euridiké című mű első felvonásának felújításával készül, Orfeusz címmel. Bozsik Yvette két nagy példaképe is színpadra vitte ezt a témát, így

ez a koreográfiája Pina Bausch és Mary Wigman munkássága előtt is tiszteleg.

I.F.E.L. Forrás: Darab Dénes

A Magyar Nemzeti Balett I.F.E.L. címmel Biocca Mark James 2014-ben Portugáliában, a lisszaboni Teatro Camões-ban bemutatott táncművét adja elő. A négy tételből (Bója, Ármány, Lángok és Végtelen) álló kompozícióban a magány, a barátság, a felfedezés, a szerelem, a szenvedély és az elkeseredettség témái folyamatos körforgásban kerülnek színre. Az alkotást Christian Calcatelli zeneszerző kifejezetten erre a koreográfiára komponált zenéje teszi még különlegesebbé.

A TáncTrend felvezetése után március 4-én kerül sor az Erkel Színházban a Pas de Trois '17 gálaestre, amelyen a Magyar Nemzeti Balett meghívására 2013 óta gyűlnek össze a vidéki nagy balettegyüttesek. „Komoly presztízsértéke van ennek a fellépésnek, hiszen az ország legjobb professzionális táncegyütteseivel egy nagy múltú fővárosi színházban, óriási közönség előtt mutathatjuk meg magunkat" – nyilatkozta Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója. Az együttes vezetője a közelmúltban Bartók Béla A csodálatos mandarin című „egyfelvonásos pantomimjára" készített koreográfiát, amelyben

az érzékiség erejének megjelenítése mellett az erőszak, az emberi elnyomás és a függőség is hangsúlyos szerepet kap majd.

Moderato Cantabile Forrás: Magyar Állami Operaház

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióval jelentkezik a Moderato cantabile című, Enrico Morelli által megálmodott, a szenvedélyről és a hiányról szóló táncművel, amelyet Marguerite Duras regénye inspirált. A Magyar Nemzeti Balett művészei a Tom Waits dalaira épülő Johan Inger's Rain Dogs című egyfelvonásost táncolják majd, amely négy nő és öt férfi táncos mozgásán keresztül

hol humorral, hol drámaian mutatja be a komfortzónán kívül rekedt, saját tudatuknak útvesztőibe jutott emberek kapcsolatait.