Meghalt Lendvay Kamilló zeneszerző

Lendvay Kamilló
Budapest, 2011. november 28. Lendvay Kamilló Kossuth-, Bartók-Pásztory- és Erkel-díjas zeneszerző, érdemes és kiváló művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanára (b), miután átvette a Magyar Klasszikus Életmű Díjat a 2011-es Gramofon-díjak átadásán Retkes Attilától, a Gramofon főszerkesztőjétől (j) a Budapest Jazz Clubban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Négy héttel a 88. születésnapja előtt meghalt Lendvay Kamilló Kossuth-díjas Kiváló művész, háromszoros Erkel-díjas, a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj kitüntetettje – jelentette be honlapján a Zeneakadémia.
Vágólapra másolva!

Lendvay Kamilló zeneszerzői pályája az 1950-es években indult, Bartók Béla hatása alatt, majd a lengyel iskola inspirációjára alakult ki saját hangja. Ezen az operától (A tisztességtudó utcalány, A bűvös szék), oratóriumokon (Via crucis; Stabat mater) át zenekari alkotásokig (Mauthausen, Négy invokáció, A csend harmóniája), a gazdag kamarazenei termésig és kórusművekig sokszínűen szólalt meg – írja a Zeneakadémia.

Lendvay Kamilló (balra), miután átvette a Magyar Klasszikus Életmű Díjat a 2011-es Gramofon-díjak átadásán Retkes Attilától, a Gramofon főszerkesztőjétől Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Vezényelt a Fővárosi Operett Színházban, a hatvanas évek elején zenei vezetője volt az Állami Bábszínháznak. Dolgozott a Zeneakadémián tanszékvezetőként és zeneszerzéstanárként, elnöke volt az Artisjusnak, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének, és évtizedeken át volt lektora a Magyar Rádiónak.

Lendvay Kamilló búcsúztatásáról később intézkednek.