Világrekord áron adták el Mahler szimfóniájának kéziratát

Gustav Mahler Resurrection
(FILES) This file photo taken on August 17, 2016 shows a page of the score of Austrian composer Gustav Mahler's Second Symphony, the "Resurrection" on display at the Sotheby's showroom in Hong Kong. The complete score of Gustav Mahler's Second Symphony was sold in London for Ł4.5 million (5.3 million euros, $5.6 million) on November 29, 2016, a record for a musical manuscript, Sotheby's auction house said. / AFP PHOTO / Anthony WALLACE
Vágólapra másolva!
Világrekordnak számító, 4,5 millió fontos (körülbelül 1,65 milliárd forintos) áron vásárolta meg valaki Gustav Mahler II., közismertebb nevén Feltámadás című szimfóniájának kéziratát. 
Vágólapra másolva!

A Sotheby's aukciósház keddi árverésén vette meg egy titokzatos vásárló Gustav Mahler II. szimfóniájának 232 oldalas kéziratát. Az illető egész pontosan 4.546.250 fontot fizetett Mahler kézírásáért.

Ez világrekordnak számít a zenei kéziratok piacán, hiszen korábban

egyetlen darabért sem fizettek ennyit. Sehol a világon.

A Feltámadás szimfónia 232 oldalas kézirata Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christian Charisius

Az aukciósház szeirnt a valaha árverésre bocsátott zenei dokumentumok egyik legfontosabbja ez. Szerintük jelentősége csak Mozart kilencedik, vagy Schubert második szimfóniájához mérhető. Mozart kéziratát 1987-ben 2,5 millió, Schubertét 1994-ben 1,5 millió fontért adták el szintén Londonban.

Gustav Mahler Forrás: Origo

Simon Maguire, az aukciósház egyik szakértője azt mondta, Mahler-kéziratot még soha sehol nem bocsátottak árverésre, és valószínűleg soha nem is fognak - írja a Guardian.

A szimfónia kézirata ezelőtt egy idén meghalt amerikai üzletemberé, Gilbert Kaplané volt, aki még 1984-ben vásárolta. Ő 1965-ben szeretett bele a szimfóniába, miután először hallotta élőben, a New York-i Carnegie Hallban. Annak ellenére, hogy nem volt képzett karmester, az volt az álma, hogy egyszer ő vezényelje a Feltámadás-t. 1981-ben csak ezért kezdett amatőr szinten foglalkozni a vezényléssel, és végül

több mint százszor dirigálta a szimfóniát nyilvánosan.

Gilbert Kaplan 1990-ben Forrás: leemage/©Marcello Mencarini/Leemage/Marcello Mencarini

A száznál is több fellépés között volt két felvétel is. Az egyik 1987-ben, a Londoni Szimfonikusokkal, a másik 2002-ben, a Bécsi Filharmonikusokkal.

A Feltámadás szimfónia teljes kézirata tele van Mahler javításaival, áthúzásaival és kommentárjaival. Nincs bekötve, lényegében őrzi eredeti formáját.