Cigánylány és katona - a botrányos szerelem

rinat shaham
Vágólapra másolva!
A Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Állami Operaház közös produkciója, Georges Bizet Carmen című operája lesz látható a Veszprém Arénában 2016. július 9-én, este 8 órakor.
Vágólapra másolva!
A Veszprém Arénában július 9-én a Veszprémi Petőfi Színház és a Magyar Állami Operaház közös produkciójában mutatják be a Carment. Forrás: petofiszinhaz.hu

Oberfrank Pál veszprémi színházigazgató, aki egyben az előadás rendezője is, Ókovács Szilvesztertől, a Magyar Állami Operaház főigazgatójától kapta a felkérést, hogy újraértelmezve állítsa színpadra Bizet híres művét, a Carment a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon - címszerepben a világhírű amerikai-izraeli énekesnővel, Rinat Shahammal.

Idén nyáron a veszprémi és a dunántúli közönségnek mutatják be a nagy sikerű előadást,

a Veszprém Arénában, július 9-én. A bemutató előtt az Operaházban újítják fel a darabot, Kesselyák Gergely karmester vezényletével.

Ókovács Szilveszter az előadásról készített ajánlójában elmondta, hogy a Carmen befogadás-története több szempontból is érdekes:

Bizet nem érhette meg művének világsikerét,

azt ugyanis először nem fogadták kedvezően, csak a szerző halála után négy hónappal lett hihetetlenül népszerű. Magyarországon pedig

ez a valaha az Operaházban legtöbbször játszott darab, mégis nagyon kevés alkalommal ment úgy, ahogyan a szerző megírta.

A Carmenben ugyanis a zárt számok között eredetileg csak prózai részek szerepelnek. Oberfrank Pált ennek a verziónak a helyreállítására kérték fel, amivel a darab pergő jellegét is erősítik, illetve még közelebb hozzák a mai korhoz Carmen történetét.

A prózai részeket magyarul is követheti majd a közönség.

Georges Bizet 1875-ben, Párizsban, a cigánylány, a tizedes és a parasztlány viharos szerelmi háromszögének történetében korát meghazudtolóan újszerűen beszélt a nőiségről, a szenvedélyről, ráadásul az alsóbb néposztályok beemelése mellett a nyíltszíni gyilkosság eszközét is alkalmazta. Oberfrank Pál modern rendezésének veszprémi bemutatójára is

sikerült megnyerni Rinat Shaham világhírű operaénekesnőt,

aki 2014-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon debütált előadásban alakította a címszereplő Carment. Rinat Shaham mellett Nyári Zoltán látható Don José szerepében, jegyesét, Micaelát pedig Létay Kiss Gabriella alakítja. Escamillóként Szemerédy Károly áll színpadra, de az előadásban fellép többek között az Operaház kórusa és gyermekkara, valamint a Honvéd Együttes is.

Oberfrank Pál rendezésének két éve, a Margitszigeten is Rinat Shaham volt a címszereplője. Forrás: Szabad Tér Színház/Szabad Tér Színház/Kaiser Ottó

A produkció különlegessége Székely László díszlete:

a beforgatott tükrök monumentalitássá teszik a darabot,

Ókovács Szilveszter szerint fontos a színpadkép és a benne szereplők minden rezdülése. Oberfrank Pál, a rendező pedig így nyilatkozott erről: „Minél pörgősebb előadást szerettünk volna létrehozni, az egyes szereplők, a szituációk pedig, remélem megmutatják, hogy az itt látott archetípusok ma is köztünk élnek. Mindenkiben van egy kicsi Carmenből és Don Joséból”.

Rinat Shaham világhírű izraeli operaénekesnő. Forrás: Rinat Shaham Offical

A címszereplő Rinat Shahamnak Carmen a leghíresebb szerepe, 2001. óta énekli óriási sikerrel a világ legtekintélyesebb operaházaiban. A 2014-es, az Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkciójaként létrejött margitszigeti előadás előtt Andor Évának adott interjút a TV2-n, a Tények Estében (a videóban 12:28-tól), ahol többek között azt is elmondta, hogy Carmen megformálásakor szerinte a közhelyességet kell a legjobban kerülni.

Carmen ugyanis színes személyiség, sok árnyalattal, aki nagyon emberi, sőt, bizonyos szituációkban játékos és vicces is tud lenni.

A világhírű operaénekesnő pályáján nem a magyarországi Carmen-előadások számítanak az egyedüli magyar vonatkozásnak: Rinat Shaham színésznői feladatot kapott az Oscar-díjas Szabó István Szembesítés című filmjében is.