Csillagóra – az Opera legjobbjait díjazták

Opera
Cser Krisztián, Szendrényi Éva, Pólus László, Tóth Erika és Lakatos Péter az idei évad elismeréseivel.
Vágólapra másolva!
Szombaton este az évad legrangosabb kitüntetéseit vehette át az Opera színpadán három magánénekes, egy táncművész és egy zenekari tag. A Csillagóra díjak gálája előtt az Operaház Székely Bertalan-termében átadták az Opera hagyományosan, évadonként odaítélhető díjait is, amelyeket egykori jeles művészek és emlékezetes egyéniségek emlékére alapítottak.
Vágólapra másolva!

A Csillagóra díjátadón kiosztott elismeréseket az aktív szólisták megbecsülésére, tehetségük és teljesítményük értékelésére hozta létre az Operaház 2012-ben.

Az operavilágban Európa-szerte, de elsősorban német nyelvterületen a legmagasabb kitüntetést jelenti a Kammersänger-cím

– ezt a rangot ültették át a hazai szakmai életbe a magánénekeseknek odaítélhető „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese" címmel. A balettművészek számára alapított „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja" cím a francia balett tradíciójára kíván építeni.

Pacsay Attila zeneszerző fanfárja a Csillagóra-díjátadók állandó szignálja. A díj pedig, amelyet a kitüntetettek átvehetnek, egy

porcelán hattyú, amely az opera és a balett műfajának egyaránt szimbóluma.

Schöck Atala átveszi a díjat. Forrás: Opera / Csibi Szilvia

Az első díjazott, Schöck Atala mezzoszoprán karrierje európai színpadokon indult, a budapesti Operában 2004-ben debütált. Többek között az ő nevéhez fűződik az évad elején bemutatott Werther női főszerepe, Charlotte. A másik díjazott, Pasztircsák Polina 2011 óta számos főszerepben mutatkozott be a Magyar Állami Operaházban, fiatal korát meghazudtoló érettséggel.

Pasztircsák Polina a porcelán hattyúval. Forrás: Opera / Csibi Szilvia

A Kamaraénekesi kitüntetést a férfi énekesek közül Palerdi András, az Opera vezető basszusa vehette át. A művész a most záruló évadban tizenegy szerepet alakított, összesen negyvenhét előadásban lépett színpadra. Klasszikus operaelőadásoknak éppúgy nélkülözhetetlen közreműködője, mint kortárs műveknek.

Palerdi András is Kamaraénekesi kitüntetést kapott. Forrás: Opera / Csibi Szilvia

A „Magyar Állami Operaház Kamaraművésze" címet Danyilova Galina hegedűművésznek adta át Kocsár Balázs főzeneigazgató. Danyilova Galina harmincegy éve tagja az Opera zenekarának, és már negyedik alkalommal vehetett át szakmai elismerést.

A „Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja" (Csillaga) címet a következő évadban Leblanc Gergely magántáncos viselheti. A fiatal művész mindössze öt éve tagja az Opera balett-társulatának, ám a kezdetektől magas színvonalú technikai tudást igénylő szólószerepekben bizonyítja tehetségét.
Az elismeréseket Ókovács Szilveszter főigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató adta át a Kocsár Balázs főzeneigazgató által vezényelt évadzáró gálaest műsorszámai között.

Leblanc Gergely a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja lett. Forrás: Opera / Csibi Szilvia

A Kamaraénekes, a Kamaraművész és az Étoile rangjelzés egy évadon keresztül illeti meg a kitüntetett művészeket

– egészen a 2017-es Csillagóra Gálaestig viselhetik a címet, amelyhez kiemelt honorárium is társul a következő évadra.

Az Opera hagyományosan, évadonként odaítélhető díjait egykori, kiemelkedő művészek munkásságának tiszteletére, szellemiségük továbbhagyományozására hozták létre.

Az operaénekeseknek, zenekari művészeknek és tervezőknek adományozható plaketteket minden évben a színház egy-egy művésze veheti át tehetsége, szorgalma, művészi és emberi magatartása, olykor pedig életműve elismeréseként.

A karmestereknek és hangszeres művészeknek adható Ferencsik-emlékplakettet kiemelkedő művészi munkájáért az idei évadban Pólus László, az Opera zenekarának gordonkaművésze kapta. A Borsos Miklós tervezte Komor Vilmos emlékplakettet Lakatos Péter kürtművésznek adták át. Komor Vilmos Kossuth-díjas karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész alapította az elismerést.
Az Operaház egykori, ugyancsak Kossuth-díjas jelmeztervezőjének emlékére alapított Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Szendrényi Éva díszlettervező, aki számos sikeres operaházi produkció alkotója.

Cser Krisztián, Szendrényi Éva, Pólus László, Tóth Erika és Lakatos Péter az idei évad elismeréseivel. Forrás: Opera / Csibi Szilvia

A kétszeres Kossuth-díjas kiváló művész, egykori főrendező és vezető tervező, Oláh Gusztáv emlékére alapított díjat Cser Krisztián magánénekes kapta, aki nemzedékének legígéretesebb basszistája. A Gela-plakettet immár hetedik alkalommal ítélték oda. Az Erkel Színház egykori főügyelője, Gela Lajos előtt tisztelegnek az elismeréssel, amelyet négytagú zsűri szavazatai alapján az Operaház művészeti támogató területén dolgozó munkatárs – játékmester, balettmester, balett- vagy rendezőasszisztens, ügyelő és súgó – nyerhet el. Az idei díjazott Tóth Erika rendezőasszisztens, akinek a most záruló évadban is több produkciót köszönhet az intézmény.