Ezért kap új irodát az Opera főigazgatója

használható Ókovács Szilveszter,  Magyar Állami Operaház főigazgatója
Ókovács Szilveszter, Magyar Állami Operaház főigazgatója 2015.08.25.
Vágólapra másolva!
Ókovács Szilveszter nem a Székely Bertalan-terembe, hanem annak előszobájába helyezi át irodáját. A költözés egy nagyobb átalakítás részét képezi, amelynek keretében az Operaház több termét új protokolláris funkciókkal ruházzák fel. A turisták nyáron és hétvégenként látogathatják majd az épület ékszerdobozának számító Székely-termet.
Vágólapra másolva!

Pénteken írtuk meg a hvg.hu nyomán, hogy Ókovács Szilveszter saját használatba veszi a Székely Bertalan-termet, ezzel háttérbe szorítva annak turisztikai funkcióját. Az Operaház most reagált a hírre, részletesen kifejtve az Origónak, hogy a főigazgatói iroda költözése nem egy különálló döntés, hanem egy évek óta zajló átalakítás, az Aula+ projekt részét képezi, amellyel korszerűbbé akarják tenni a történelmi terek kihasználtságát.

Ókovács Szilveszter Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kicsi, ám szeparált

Eszerint Ókovács Szilveszter nem a Székely Bertalan terembe, hanem annak korábbi "kifejezetten kis méretű, ám szeparált" előszobájába helyezi át székhelyét.

"Ez a rendezvények idejére is biztosítja a nyugodt, zavartalan munkavégzést, ugyanakkor közvetlen kapcsolatot jelent a színházban zajló próbákkal, előadásokkal, és

- írják.

Proszcénium

Szűkebb értelemben előszínpad, azaz a függöny és a színpad élvonala közötti terület. A barokk színházban a színpadnyílást körülvevő díszes építészeti környezet alkotott átmenetet a nézőtér és a színpad között, gyakran beépített páholyokkal. A modern színházban a proszcénium-zóna mobil, a proszcénium, ill. a színpadnyílás méreteit és jellegét változtató építészeti elemekkel alakítják ki, és színpadtechnikai megoldások alkalmazásával a játéktér szerves részévé válhat.
Ókovács egy világsztárral, Placido Domingóval az Operabálon Forrás: Polyak Attila

Különös tekintettel a világsztárokra

A főigazgató az új irodájával szomszédos Székely termet is használni fogja, de csak alkalmi jelleggel: Itt tartja majd fontosabb tárgyalásait és itt fogadja az Opera VIP vendégeit, "különös tekintettel a hozzá érkező világsztárokra, és a nemzetközi opera- és balett élet vezető személyiségeire."