Fischer Ivánék menekülteknek adnak koncertet

fischer iván
Vágólapra másolva!
Menekülteknek és segítőiknek ad ingyenes koncertet a német főváros három nagy klasszikus zenekara, a Berlini Filharmonikusok, a Konzerthausorchester és a Staatskapelle március 1-jén Berlinben Sir Simon Rattle, Fischer Iván és Daniel Barenboim vezetésével.
Vágólapra másolva!

A világ legnevesebbjei közé tartozó három karnagy a zenei élet egyik legnagyobb presztízsű intézményének, a Berlini Filharmóniának a színpadán vezényel, mégpedig mindegyik saját „csapatát”: Rattle a Berlini Filharmonikusokat, az argentínai születésű izraeli zongoraművész és karmester, Daniel Barenboim a Staatskapellét, Fischer Iván pedig (aki a Budapesti Fesztiválzenekar alapítója és zeneigazgatója is) a Konzerthaus zenekarát.

Fischer Iván korábban is beszélt a tervről Forrás: Marco Borggreve

A megszólaltatott művek között szerepel majd egy Mozart-zongoraverseny, amelyet Barenboim szólóban ad elő, és megszólal Prokofjev Klasszikus szimfóniája Fischer Iván, valamint Beethoven Hetedik szimfóniája Simon Rattle vezényletével.

A zene három óriása keddi közös nyilatkozatában azt írja: ezzel a koncerttel szeretnék üdvözölni azokat az embereket, akiknek menekülniük kellett hazájukból, és köszönetet mondani azoknak, akik munkájukkal, áldozatvállalásukkal segítséget nyújtanak a rászorulókon.

Daniel Barenboim vezényli a Staatskapelle zenekarát a berlini fal ledöntésének 25. évfordulójára rendezett utcai ünnepségen Forrás: AFP/John Macdougall

A március 1-jei koncertre 2200 belépőjegyet osztanak szét, a segítő szervezetek online igényelhetnek jegyet a menedékkérőknek és az őket segítő önkénteseknek.

Németország tavaly 1,1 millió menedékkérőt fogadott be, vagyis ötször többet, mint az előző esztendőben, és többet, mint bármelyik más ország.

Simon Rattle Párizsban, a Berlini Filharmonikusok élén Forrás: Fred Toulet/Leemage

Fischer Iván korábban azt nyilatkozta az Origónak: „A zene mágikus erejű: belső harmóniát hoz létre, kinyitja az érdeklődést, gazdagítja az érzelmi életet, kihozza a jót az emberekből és gyógyító hatása is van. Emellett csökkenti az emberek közötti agressziót, feszültségeket, gyűlöletet. Például azt ajánlanám migránsoknak és rasszistáknak, hogy egy közös nézőtéren hallgassanak végig egy Mozart-szimfóniát. Utána mosolyogni fognak egymásra, jól fogják érezni magukat.”